FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: poljoprivrednici nemaju razloga za prosvjede

Autor: pgas
SPLIT, 2. ožujka 2011. (Hina) - Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, izjavio kako se ne plaši prosvjeda ako se oni organiziraju sukladno zakonu, te je istaknuo kako poljoprivrednici nemaju razloga za prosvjede.

"Odgovorno ću kazati da ne vidim razloga, poglavito što se tiče poljoprivrednika, ni za kakve prosvjede jer nema govora o nikakvim neisplatama poticaja", istaknuo je ministar Čobanković.

Po njegovim tvrdnjama u prva dva mjeseca ove godine za poticaje poljoprivrednicima isplaćeno je 150 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Tko u ovoj godini od poljoprivrednika prosvjeduje i tko ne može ostvariti rezultat, neka se ne bavi poljoprivredom", poručio je Čobanković.

"U Hrvatskoj je 80.000 registriranih poljoprivrednika koji primaju potporu, a 180.000 je poljoprivrednika u hrvatskom registru hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, no kad od tog broja njih 20 prosvjeduje onda to mediji slikaju i kažu da poljoprivrednici prosvjeduju", rekao je Čobanković.

Odgovarajući na upit o poskupljenju kruha, Čobanković je kazao kako "praktično poskupljenja kruha i hrane nema, nego postoje određene korekcije".

Po njegovom objašnjenju cijena kruha je "vrlo varijabilna" jer su u trgovinama i trgovačkim lancima te cijene različite. "Negdje su te cijene potcjenjene, a negdje precijenjene, ali potrošač bi trebao biti taj koji će odrediti praktično kakva će cijena biti", smatra Čobanković.

Na upit može li Vlada kontrolirati cijene trgovaca, Čobanković je kazao kako u tržišnom gospodarstvu Vlada ne može nikog kontrolirati niti ikakvim administrativnim mjerama određivati cijenu pojedinih proizvoda.

Čobanković je u vezi hotelsko-turističke tvrtke Sunčani Hvar najavio skorašnje potpisivanje memoranduma, te imenovanje povjerenstvo za analizu spora koji se odnosi na Sunčani Hvar. Pojasnio je kako se takvim potezima želi izbjeći stečaj Sunčanog Hvara koji ne bi bio dobar uoči turističke sezone.

"Otklonili smo bojazni da bi moglo doći do naplate nenaplaćenih potraživanja od strane banaka i do blokade računa i ovrha", dodao je Čobanković tumačeći stanje u Sunčanom Hvaru.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙