FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji ponovili svoje zahtjeve na skupu u Karlovcu

Autor: vhor
KARLOVAC, 19. ožujka 2011. (Hina) - U Karlovcu, na Trgu bana Josipa Jelačića održan je danas prosvjedni skup u organizaciji udruga „Hrvatski nacionalni front“, „Braniteljska akcija“ i Pokreta „Stop progonu hrvatskih branitelja“ (SPHB) s kojega su najvišim hrvatskim vlastima upućene kritike jer nisu odgovorili na zahtjeve branitelja.

Natko Kovačić, koji se skupu obratio u ime SPBH, rekao je da niti dva mjeseca nakon što su Vlada, Sabor i predsjednik države dobili njihove zahtjeve nisu ništa poduzeli niti išta odgovorili. Ponovio je da branitelji traže da se zaustavi progon hrvatskih branitelja, zakonski zaštiti Domovinski rat, ukine Zakon o općem oprostu, procesuira agresorsku srbijansku vojsku, provede lustraciju, objavi skrivene sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom i dr.

S govornice je pozvao branitelje da dođu 15. travnja u 11 sati u Zagreb na Trg bana Jelačića da zajedno dočekaju „haške presude naših zatočenih hrvatskih generala". Da zajedno, rekao je, "dočekamo oslobađanje Hrvata ili ćemo mi to sami ostvariti“.

U ime Braniteljske akcije Mladen Leovac je najavio da će u ponedjeljak nadležnima predati kaznene prijave protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i ministra branitelja Tomislava Ivića za nečinjenje jer, rekao je, nisu postupili po svojim ovlastima kad su dobili iz Srbije dokumentaciju o pokrenutom postupku protiv branitelja Veljka Marića.

Stjepan Benc, predsjednik Hrvatskog nacionalnog fronta (HNF), koji je na kraju svog govora prosvjednike pozdravio pozdravom „Bog i Hrvati“ i „Za dom spremni“, kazao je da su oni desno orijentirana udruga s osnovnim ciljem da se zaštite svi branitelji i svi obespravljeni i osiromašeni građani, te da je i njihov skup antivladin, iako ne podržavaju facebookovce jer smatraju da iza tih prosvjeda stoji ljevica.

Prosvjedu je nazočio i predsjednik inicijative "Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) - pokret za spas Hrvatske", umirovljeni general Željko Sačić. On se nije obratio skupu, ali je u izjavi za medije najavio da će branitelji formirati jedan centar po uzoru na Centar Simon Wiesental, kroz koji će "sami tražiti ratne zločince jer ih je 1996. godine bilo 18.000. a onda ih je zbog mirne reintegracije ostalo trideset, dakle za ostalih oko 17.970 nitko ne pita, a procesuiraju se hrvatski branitelji".

Kazao je da su danas branitelji ugroženi od „srpske pravne agresije“. Ponovio je optužbe na račun glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. "Svi optužni akti, koje je izdajnički podigao takozvani državni odvjetnik Maden Bajić, koji ne provodi Ustav i hrvatske zakone i hrvatske nacionalne interese, nego politiku moćnih interesa izvan Hrvatske, treba jednostavno baciti u smeće. To je protuustavnih 400 ili 500 optužnih akata protiv heroja Domovinskog rata....Bajić bi, umjesto da njih progoni, trebao proganjati one koji su mučenjem iznuđivali razne iskaze koji terete naše heroje, jer to jest ratni zločin".

Na skupu je bila i Marijana Marić, supruga Veljka Marića, kome se sudi u Beogradu.

U mirnom prosvjedu sudjelovalo je oko 150 ljudi, a s govornice je rečeno da je među njima jedva dvadesetak Karlovčana.

(Hina) xvhor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙