FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mimohod za 20. obljetnicu "Gromova"

Autor: vhor
KARLOVAC, 4. ožujka 2011. (Hina) - Oko 350 pripadnika specijalne policije "Grom" postrojilo se večeras u Karlovcu u povodu obilježavanja 20. obljetnice ustroja pred svojim ratnim ministorm Ivanom Jarnjakom.

Pod državnim i ratnim barjacima mimohodom su obišli Karlovac, položili vijence i zapalili svijeće za poginule suborce te će, kako je najavio s govornice predsjednik Udruge „Grom“ Dražen Perković, sastaviti i poslati u haaški zatvor pismo potpore zapovjedniku svih policijskih specijalaca tijekom cijelog rata generalu Mladenu Markaču.

U obraćanju specijalcima, od kojih su neki i danas u interventnim policijskim postrojbama, potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni ministar policije Ivan Jarnjak je kazao da su "Gromovi" pisali povijest Karlovca i Hrvatske, da su stvarali i stvorili državu s ostalim braniteljima te im na tome zahvalio.

Kazao je i da je Karlovac trebao biti grad u velikoj Srbiji, ali „to nije postao samo zahvaljujući vama. To imajte na umu i ponosite se time“. Prvi ste se 1991. organizirali za obranu grada koji je u Hrvatskoj imao najviše vojarna i pripadnika tzv. JNA po stanovniku i strateški je bio vrlo bitan za stvaranje velike Srbije, ustvrdio je. Pozdravio je generala Markača, koji je bio na čelu specijalaca tijekom cijelog Domovinskog rata, podsjetivši da su karlovački specijalci bili na svim velikim bojištima te na žrtve među njima. Prošlo je 20 godina, mnogo se toga promijenilo, ali vjerujte: Hrvatska je jedina i vječna i za nju se isplatilo boriti, dodao je Jarnjak.

Dražen Perković, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Grom“, također je podsjetio suborce da je kroz njihovu postrojbu prošlo oko tisuću ljudi, od kojih je dvije stotine sudjelovalo u stvaranju postrojbe 1. ožujka 1991. Postrojba je osim obrane općina i gradova u Karlovačkoj županiji sudjelovala u oslobađanju zapadne Slavonije, Papuka, Gospića, Velebita do Cavtata i Prevlake, te sudjelovala i u oslobodilačkim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Poginulo je sedam i ranjeno pedeset specijalaca, od kojih 16 teško, a zatočena su dvanaestorica.

Braniteljima su čestitali i zahvalili župan Ivan Vučić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

Zamoljen od novinara da komentira izjavu Amnesty Internationala da samo devet osoba iz negdašnjega hrvatskog vrha, među kojima i Jarnjak, nisu na popisima za ratne zločine, Jarnjak je odgovorio da bi pitao tu gospodu moraju li baš svi iz hrvatskog vrhovništva biti na tom popisu.

Bio sam na Haaškom sudu ispitan u svojstvu osumnjičenika i nisu našli ništa prijeporno u mojem sudjelovanju u ratu pa znam da me sigurno ne može optužiti nikakva skupina, ni mene, ni hrvatski vrh koji se borio za hrvatsku državu, istaknuo je Jarnjak.

(Hina) xvhor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙