FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Biskupi BiH - niječe se izborna volja Hrvata u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 18. ožujka 2011. (Hina) - Bosanskohercegovački biskupi ocijenili su u petak u zajedničkoj izjavi na zasjedanju u Mostaru da se pri uspostavi vlasti u BiH niječe politička izborna volja većine hrvatskog naroda aludirajući na jučerašnju uspostavu vlasti u Federaciji BiH u koju nisu uključena dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata.

"Ovo petnaestogodišnje ignoriranje kroz implementaciju Daytonskog sporazuma i borbu za političku dominaciju zadnjih mjeseci kulminiralo je nijekanjem i same izborne volje većine hrvatskog naroda", navodi se u izjavi biskupa nakon trodnevnog zasjedanja u Mostaru.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić je na konferenciji za novinare potvrdno odgovorio na upit odnosi li se nijekanje hrvatske političke volje na ustroj vlasti u Federaciji.

Ne ulazeći ni u brojanje glasova ni u odnos prema strankama i koalicijama "prema svemu sudeći smatramo da ono (odluke u FBiH) nije izraz volje hrvatskoga naroda", rekao je Perić. Pri tome je izrazio očekivanje da će hrvatski predstavnici i narod znati odgovoriti u "obrani svojih prava, slobode i svoje zemlje".

Biskupi su na zasjedanju Biskupske konferencije BiH ocijenili i da ignoriranje hrvatske političke volje "prijeti dodatnim dekonstituiranjem hrvatskog naroda i njegova potiskivanja s političke scene u BiH".

"Zato biskupi upozoravaju da je BiH dugoročno moguća i hrvatskome narodu prihvatljiva samo ako se u njoj poštuje načelo jednakopravnosti njezinih konstitutivnih naroda".

Pozvali su međunarodnu zajednicu da se založi za pravedno rješenje bosanskohercegovačke drame, a hrvatske političare da ustraju u borbi za jednakopravnost naroda.

"Ne svrstavajući se uz političke stranke biskupi pozivaju predstavnike političkih stranaka i svih ustanova hrvatskog naroda da svim legitimnim sredstvima političkog djelovanja ustraju u traženju zaštite potpune jednakopravnosti hrvatskog naroda na svim razinama i u svim dijelovima kao i u svim strukturama države", navodi se u izjavi biskupa.

U četvrtak je u Sarajevu SDP, zajedno sa SDA, HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak izabrao predsjednika i novu vladu što su iz dva HDZ-a u BiH ocijenili neustavnim. Za dva HDZ-a glasovao je najveći broj Hrvata u BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙