FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH pozvalo na uspostavu vlasti

Autor: zkre
MOSTAR, 4. ožujka 2011. (Hina) - Tročlano predsjedništvo BiH uputilo je u petak javni poziv čelnicima parlamentarnih stranaka da što prije ustroje vlast na razini Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, izražavajući zabrinutost zbog mogućih posljedica vezanih za obustavu reformi i neprihvaćanje proračuna.

„Zabrinuti smo što je prošlo pet mjeseci od općih izbora u Bosni i Hercegovini, a još nema dogovora relevantnih političkih subjekata o formiranju tijela vlasti“, priopćeno je iz predsjedništva BiH.

Pojašnjava se da ovakvo stanje bez konstituiranja vlasti usporava približavanje BiH europskim integracijama i provedbu reformi, što "nanosi izravnu štetu interesima Bosne i Hercegovine, kao i interesima njezinih entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, i svih nižih razina vlasti".

„Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva čelnike parlamentarnih stranaka koje su dobile povjerenje građana na prethodnim izborima da, u duhu međusobnog razumijevanja i uz uvažavanje ravnopravnosti i legitimnih interesa oba entiteta, i svih naroda i građana BiH, u najkraćem roku postignu dogovor o konstituiranju tijela vlasti na razini Federacije BiH i Bosne i Hercegovine“, navodi se u javnome pozivu predsjedništva BiH.

Pri tome su članovi predsjedništva istaknuli da sve strane moraju pokazati visok stupanj odgovornosti i spremnost za iznalaženje kompromisnih rješenja, koja su u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini.

Stranke okupljene oko SDP-a BiH najavile su da će idućeg tjedna započeti uspostavu vlasti u Federaciji BiH bez sudjelovanja dvaju HDZ-a. Glavni je prijepor u tome da SDP inzistira na preuzimanju dijela hrvatskih pozicija u izvršnoj vlasti, dok pak dva HDZ-a insistiraju da ove stranke raspodjele ta mjesta budući su osvojile najveći broj hrvatskih glasova na posljednjim izborima održanim prije točno pet mjeseci u BiH.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙