FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: prosvjedna nota Srbiji zbog uhićenja Divjaka

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. ožujka 2011. (Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj uručio je u petak prosvjednu notu veleposlaniku Srbije u Sarajevu Grujici Spasoviću zbog uhićenja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Kako je prioopćeno iz ministarstva vanjskih poslova BiH, veleposlanstvo te zemlje u Beogradu dobilo je nalog uručiti presliku prosvjedne note srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova te odmah stupiti u kontakt sa srbijanskim ministarstvom pravosuđa kako bi se dobilo pojašnjenje o razlozima zbog kojih je ta zemlja raspisala tjeralicu za Divjakom zbog čega je on i uhićen u četvrtak navečer u zračnoj luci u Beču.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Alkalaj je ovim povodom tijekom dana razgovarao i s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggrom. BiH od Austrije također traži pojašnjenje razloga za Divjakovo privođenje.

Veleposlanik BiH u Beču Haris Hrle potvrdio je tijekom dana medijima u Sarajevu kako je austrijski istražni sudac generalu Divjaku odredio ekstradicijski pritvor koji može trajati dva tjedna.

Za to bi vrijeme Srbija trebala dostaviti dokumentaciju kojom bi obrazložila zahtjev za Divjakovo izručenje.

Tijekom dana državno odvjetništvo BiH u Beč je poslalo prijedlog da se Divjaka izruči Bosni i Hercegovini, s obzirom da je riječ o njezinu državljaninu kao i da su navodni zločini za koje se tereti počinjeni na tlu BiH.

Iako to još nije službeno potvrđeno, prepostavlja se kako srbijansko pravosuđe Divjaka traži zbog sumnje da je sudjelovao u navodnim ratnim zločinima nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. svibnja 1992. godine.

Tada je došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH koji su branili Sarajevo i kolone jugo-vojske koja je kao taoca držala tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića te se s naoružanjem i opremom pokušavala probiti iz zgrade u kojoj je bilo sjedište nekadašnje Druge vojne oblasti.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙