FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ljubljani otvorena izložba s lošinjskim Apoksiomenom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. ožujka 2011.(Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić i slovenska ministrica za kulturu Majda Širca su u Muzeju i galeriji gad Ljubljane u četvrtak otvorili izložbu "Antički Grci u Hrvatskoj" koja će trajati do kraja svibnja, a održava se pod pokroviteljstvom ministarstava.

Ministar Mesić u svom je govoru istaknuo važnost ove izložbe jer umjetnost antičke Grčke, iako postankom vezana za određeno vremensko razdoblje i teritorij, predstavlja opću svjetsku baštinu te je stoga važno da je i Hrvatska, zahvaljujući nalazima, postala dijelom velike obitelji koja se zove grčka umjetnost, odnosno dijelom fenomena koji danas nazivamo kolijevkom europske civilizacije. Ministar se također zahvalio svim arheolozima i restauratorima koji su radili na istraživanju i očuvanju ove kulturne baštine.

Hrvatski ministar iskoristio je ovu prigodu i da podsjeti na izuzetno važnu suradnju Republike Hrvatske i Republike Slovenije koja se realizira u sklopu regionalnih inicijativa te da hrvatske i slovenske kulturne ustanove, umjetnici, kulturni djelatnici te Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Republike Slovenije imaju dobru i vrlo sadržajnu suradnju kako na polju bilateralne suradnje i regionalnih inicijativa tako i u sklopu međunarodnih organizacija i multilateralnih projekata.

Veliku pažnju slovenske javnosti već je inače izazivao najatraktivniji izložak, "lošinjski Apoksiomen" koji je u Ljubljannu dopremljen u ponedjeljak iz Zagreba i uz velike logističke napore i mjere sigurnosti smješten u muzej.

Brončani antički kip atleta u nadnaravnoj veličini, nepoznatog autora iz 2. ili 1. stoljeća pr.n.e. koji je izronjen u moru kod otoka Lošinja 1999. godine nalazi se u prostoru u kojemu posebna aparatura održava potrebnu mikroklimu. Za vrijeme trajanja izložbe u prostoriju će smjeti ulaziti najviše po 15 posjetitelja odjednom, kako se ne bi narušila potrebna stalna temperatura i vlaga, a prostorija će biti 24 sata na dan pod kontrolom sigurnosne kamere.

Za nas je postavljanje ove izložbe do sada najveći izazov, ali ujedno i praznik, rekla je kustosica muzeja Irena Šinkovec.

Izložba o prisutnosti antičke materijalne kulture u Hrvatskoj koja će se predstaviti slovenskoj javnosti do zatvaranja 30. svibnja plod je suradnje više muzejskih i kulturnih ustanova dviju država. Vjeruje se da će atraktivna izložba izazvati golem interes slovenske kulturne javnosti jer je tragova antičke kulture, posebno grčke, u Sloveniji znatno manje nego u Hrvatskoj.

Da će interes biti velik zaključuje se i po izložbi o arheološkim nalazima iz rimskog razdoblja u okolici Ljubljane (rimske Emone), koja je u ljubljanskom gradskom muzeju održala lani i koju je posjetilo više desetaka tisuća ljudi.

Izložba kojom će se predstaviti antičko kulturno nasljeđe na hrvatskom tlu obuhvaća inače predmete iz više od 30 muzejskih i privatnih zbirki, datiranih od 12. stoljeća pr.n.e. do 1. stoljeća naše ere.

Inače, nakon zatvaranja izložbe u Gradskom muzeju Ljubljane "lošinjski Apoksiomen" vraća se u Hrvatsku, u muzej antičke skulpture u Malom Lošinju, gdje će biti trajno smješten.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙