FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: prijedlog regionalnog uhidbenog naloga

Autor: ssai
BUDVA/BEOGRAD, 17. ožujka 2011. (Hina) - Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je u četvrtak u Crnoj Gori kako njezino ministarstvo završava izradu nacrta prijedloga regionalnog uhidbenog naloga kojim se, kako je objasnila, želi unaprijediti odgovor zemalja u susjedstvu Srbije na izazove organiziranog zločina.

“Nacrt prijedloga dostavit ćemo svim našim partnerima iz regije zapadnog Balkana, u nadi da ćemo vrlo brzo definirati zajedničke interese i na taj način postići punu primjenu ovoga naloga, kako bi i u tom segmentu naša suradnja bila na najvišoj razini“, rekla je Malović na konferenciji u Budvi u Crnoj Gori posvećenoj uzajamnoj pomoći u kaznenim predmetima.

U jednoj od ranijih najava sporazuma o "balkanskom" uhidbenom nalogu, Malović je objasnila kako bi takav sporazum omogućio skraćenje roka za izručivanje optuženih za organizirani zločin.

Dodala je kako bi "balkanski" nalog za uhićenje bio osmišljen po uzoru na europski nalog koji su zemlje unutar Europske unije (EU) počele primjenjivati 2004. godine.

Ministari pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja jugoistočne Europe ocijenili su na sastanku u Budvi da je unaprjeđenje regionalne suradnje u borbi protiv svih oblika zločina uvjet bez kojeg nema ni unutarnje stabilnosti ni europskih integracija.

“Pokažimo odlučnost, sposobnost i jedinstvo pred onima koji žele ugroziti stabilnost i sigurnost naših država i demokratskog svijeta u cjelini”, kazao je potpredsjednik crnogorske vlade Duško Marković.

SEECP je regionalni okvir političke koordinacije i suradnje 12 država – Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunjske, Slovenije i Turske, koji je iniciran 1996. godine.

Njegov cilj je promoviranje i jačanje dobrosusjedskih odnosa između zemalja jugoistočne Europe.

(Hina) xdram/xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙