FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Srbija se ne miješa u odnose u Crnoj Gori

Autor: ilov
HERCEG NOVI, 16. ožujka 2011. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je, otvarajući u društvu crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića konzulat Srbije u Herceg Novom, izjavio da se Srbija neće miješati u unutarnje odnose u Crnoj Gori i time pokušao smanjiti napetosti koje su se javile zbog strategije srbijanske vlade o odnosima sa Srbima u susjednim državama.

Srbija se "nema pravo miješati u unutarnje stvari Crne Gore", izjavio je Tadić a prenose srbijanski mediji.

Prema njegovim riječima, jedino građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogu definirati vlastite ustave i odrediti pravo na konstitutivnost naroda.

Posjet srbijanskog predsjednika Crnoj Gori dolazi nakon novog zahlađenja odnosa između dvije zemlje i oštrog prosvjeda crnogorske vlade zbog donošenja startegije srbijanske vlade o Srbima u dijaspori i "regiji", što je Podgorica ocijenila kao miješanje Beograda u njezine unutarnje odnose.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je nazočio otvaranju konzulata, izjavio je da je njegova država zadovoljna zbog toga što je u dokumentu srbijanske vlade o strategiji odnosa sa Srbima u susjednim državama izbrisana prvotna formulacija o težnji da Srbi u Crnoj Gori dobiju status konstitutivnog naroda.

Ta je formulacija, prema Vujanovićevim riječima kako ga prenose srbijanski mediji, "vrijeđala ustavni ustroj Crne Gore".

U Crnoj Gori se javilo i nezadovoljstvo zbog otvaranja konzulata uoči najavljenog popisa pučanstva u Crnoj Gori, ali dvojica predsjednika nisu komentirala to pitanje.

“Konzulat će biti od koristi građanima Herceg Novog i čitave Boke, kao i mnogim turistima iz Srbije koji će posjećivati Crnu Goru”, kazao je Tadić.

Tadić je rekao da “odnosi Crne Gore i Srbije napreduju korak po korak”, te je zanijekao da se Srbija umiješala u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, podsjećajući da je sporni dio o konstututivnosti koji je u suprotnosti sa crnogorskim ustavom izbačen iz strategije, dodajući kako je “Crna Gora divna država”.

“Prije nego što postanemo članica EU, trebamo iskoristiti sve potencijale međusobne suradnje”, poručio je Tadić.

(Hina) xdram yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙