FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otkrivena bista balerine Ane Roje

Autor: pgas
SPLIT, 17. ožujka 2011. (Hina) - U povodu 20. obljetnice smrti balerine Ane Roje (1909.-1991.) danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu okrivena njezina bista, djelo akademskog kipara Joze Vrdoljaka, koju je darovao splitski Rotary klub.

Ravnateljica Baleta HNK Almira Osmanović je istaknula kako je Ana Roje, uz Miru Ćorak-Slavenski, najveća hrvatskla balerina svih vremena. "Ples Ane Roje bio je poput molitve“, kazala je Osmanović, dodavši kako je ona utemeljiteljica profesionalne baletne djelatnosti u Splitu.

Povjesničar umjetnosti Tonči Šitin je rekao da je Ana Roje bila „velikan baletne i šire kulturne scene u Splitu i Hrvatskoj“ koja je predano radila na širenju vrijednosti umjetnosti.

"Ono što se pamti s Aninih predstava jest začudna prirodnost, lijepa linija, neka skrivena naivnost, otvorenost, gracioznost, elegantne piruete, lakoća pokreta i šarm te dva crna oka kao dvije žeravice koja su kucala na srca publike“, istaknuo je Šitin.

Po njegovim riječima Ana Roje je pokušala i uspijevala pokretom „doći u kontakt s vječnim univerzumom i dosegnuti ono metafizičko“.

Šitin je kazao da je akademski kipar Jozo Vrdoljak među 200 svojih dosadašnjih bista prvi put izradio bistu žene umjetnice. „Vrdoljak vjerno prenosi lik, čvrstoću i blagost Ane Roje“, istaknuo je Šitin.

Potpredsjednik splitskog Rotary kluba Ivan Urlić je naveo kako je Ana Roje svojim talentom i upornošću „širila i pronosila umjetnost oko sebe“. Dodao je kako donacijom biste Ane Roje splitski Rotary klub obilježava 20. godišnjicu obnavljanja svojeg rada u Splitu te 80. godišnjcu utemeljenja Rotary kluba u tom gradu, ali i 106. godišnjicu postojanja Rotary kluba u svijetu.

Ana Roje se najprije školovala kod pedagoginje Margarite Froman u Zagrebu, a zatim joj je u Londonu znanje prenosio veliki Nikolaj Legat. Kao njegova asistentica u svojem je angažmanu baštinila tradiciju Ruskoga carskog baleta. Vodila je zagrebački, a zatim i splitski balet, koji je, zajedno sa svojim umjetničkim i životnim partnerom Oskarom Harmošem, od malena i nejaka pretvorila u snažan ansambl sa zavidnim repertoarom.

Ana Roje je pokrenula četiri baletne škole: u Primoštenu i Kaštel Kambelovcu te na Bermudima i u Bostonu.

Umrla je 17. ožujka 1991. u Šibeniku.

Bista Ane Roje smještena je u hodniku partera HNK uz biste velikana te kazališne kuće: Borisa Dvornika, Zdravke Krstulović i Josipa Gende.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙