FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Na 21. Marulićevim danima osam predstava

Autor: zjur
SPLIT, 25. veljače 2011. (Hina) - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas je predstavljen program ovogodišnjeg festivala hrvatske drame i autorskog kazališta - 21. Marulićevi dani, koji su na programu od 26. travnja do 3. svibnja.

Festivalsko vijeće je na današnjoj sjednici prihvatilo prijedlog ovogodišnje izbornice Gordane Ostović, koja je između 40 prijavljenih predstava predložila njih osam u službenoj konkurenciji.

Gledatelji će moći pogledati predstavu Miroslava Krleže „Michelangelo Buonarroti“ koju će izvesti Gradsko kazalište lutaka Zadar, te Krležinu "Ledu" u izvedbi osječkog HNK-a. Varaždinski HNK izvest će predstavu „Breza“ Borivoja Radakovića, nastalu po motivima drame Slavka Kolara i u režiji Želimira Mesarića, a zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella „Dolinu ruža“ Ivana Vidića.

Teatra Exit i kazališna družina Kufer izvest će autorski projekt Olje Lozice „Reces i ja“, Zagrebačko kazalište mladih autorski projekt Jelene Kovačić i Anice Tomić "Ovo bi mogla biti moja ulica", a Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba predstavu „Čudo u poskokovoj dragi“, nastalu adaptacijom romana Ante Tomića, u režiji Krešimira Dolenčića.

Kao jedina inozemna produkcija u programu 21. Marulićevih dana bit će izvedena predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda „Drama o Mirjani i oko nje“.

"Zadovoljan sam tako velikim brojem prijavljenih produkcija nastalih na temelju domaćeg dramskog pisma", kazao je Srećko Šestan, ravnatelj Vijeća Marulićevih dana.

Podatak kako je prošle godine na repertoarima hrvatskih kazališta bilo čak više od pola domaćih dijela, te da je na natječaj za nagradu "Marin Držić" Ministarstva kulture RH koja se dodjeljuje najboljem novom dramskom tekstu, ove godine stiglo rekordnih 66 tekstova, svjedoči o živosti i kvaliteti hrvatskog dramskog pisma, ocijenio je Šestan.

Na ovogodišnjim 21. Marulićevim danima svečano će biti uručene nagrade "Marin Držić" Ministarstva kulture RH, a tri prvonagrađena dramska teksta s natječaja izvest će studenti hrvatskih glumačkih akademija. Osim toga će biti upriličen i sastanak ravnatelja domaćih kazališta, studenti glumačkih akademija iz Zagreba, Osijeka i Splita javno će se predstaviti izvedbama glumačkih vježbi, a bit će i predstavljen web portal drame.

(Hina) xzjur ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙