FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Trebotićev diptih darovan Galeriji umjetnina

Autor: pgas
SPLIT, 22. veljače 2011. (Hina) - Splitska Galerija umjetnina danas je dobila umjetnički rad - diptih Matka Trebotića "Strip na crnoj podlozi", što ga je otkupila tvrtka CEMEX Hrvatska te ga darovala toj kulturnoj ustanovi.

Zahvaljujući na donaciji, ravnatelj Galerije umjetnina Božo Majstorović je istaknuo kako je to Trebotićevo djelo obogatilo fundus te galerije, koja sada ukupno ima 549. umjetničkih djela.

U Hrvatskoj je dosad uglavnom javno pretvarano u privatno, što znači da su se javnim novcem stvarale privatne zbirke, ali u ovom slučaju imamo rijetku situaciju da se privatnim novcem pomaže javna zbirka i opće dobro, rekao je Majstorović, dodajući kako mu je žao što u Splitu "nema sustavnosti" kad je riječ o ulaganju u otkup umjetnina pa se onemogućuje jedna od glavnih zamisli muzeja - skupljanje umjetnina.

Po njegovim riječima, tvrtka CEMEX Hrvatska pomogla je otkupom tog umjetničkog djela autoru Matku Trebotiću, ali i Galeriji umjetnina tako što joj ga je darovala. Matko Trebotić istaknuo je kako je sretan što je tvrtka CEMEX Hrvatska imala sluha za umjetnost.

"Drago mi je što i u Hrvatsku ulazi model koji je produkt zapadne civilizacije, a to je da gospodarstvo pomaže kulturu, jer nema toliko bogate države koja može financirati kulturu i svagdje u svijetu gospodarstvenici pružaju ruku pomoći kulturi", rekao je Trebotić, dodajući da je takav način pomaganja posebno važan za splitsku Galeriju umjetnina jer ona nadmašuje lokalne i hrvatske okvire te ima međunarodnu važnost.

Ravnatelj komunikacija u tvrtki CEMEX Hrvatska Zlatko Jelić istaknuo je kako mu je posebice drago što je ta tvrtka splitskoj Galeriji umjetnina darovala umjetničko djelo domaćeg autora. "Vjerujem da ćemo i ubuduće ulagati u kulturu i pridonositi očuvanju naše kulturne baštine za buduće naraštaje", rekao je Jelić.

Tvrtka CEMEX Hrvatska bavi se proizvodnjom građevinskog materijala.

(Hina) xpgas ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙