FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 16. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Savez za energetiku Zagreba pozvao je danas medije, tvrtke i građane da uplatom donacija na žiro-račun broj 4115008-1120002273, s naznakom "Donacija za Japan", pomognu stabilizaciju nuklearnog zračenja u Japanu. Sav prikupljeni novac bit će proslijeđen Agenciji za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA), stoji u pozivu Saveza. Japanske su vlasti, ističe predsjednik Saveza Tomislav Marjanović, proglasile izrazito kritično stanje za područja uz nuklearne elektrane i potvrdile eksplozije te ponovno pozvale svjetsku javnost da pomognu stabilizaciju nuklearnog zračenja. Vrlo visoki rizik od daljnjeg ispuštanja radioaktivnog materijala iz NE Fukushima Daiichi potvrdio je i japanski premijer Naoto Kan, a danas je, ističe se u priopćenju, potvrđeno i širenje radioaktivne pare iz reaktora 3, što je uzrokovalo strah od novih lančanih reakcija nuklearnih incidenata.

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u današnjem je priopćenju izrazila zabrinutost zbog napada na Specijalnu bolnicu za djecu s motoričkim smetnjama Goljak. Nerazumljiv je i neobjašnjiv tako podmukli čin uperen prema najslabijima s namjerom da se ugrozi njihovo zdravlje i sigurnost. Uništavanjem vrijedne opreme zapriječeno je onima koji predanim radom vraćaju djeci s motoričkim smetnjama pokret i nadu, otklanjaju bol i trude se da mučne i dugotrajne postupke rehabilitacije učine manje bolnima, navodi se u priopćenju. Dajem podršku ravnateljici dr. Grubić Jakupčević koja je u svom bogatom profesionalnom životu slijedila i slijedi interes djece te je ustanovu Goljak učinila prepoznatljivom po izuzetnim rezultatima i odnosu prema djeci, poručila je u priopćenju pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

OSIJEK - U organizaciji "SOS Dječjeg sela Hrvatska" u Osijeku je danas predstavljena brošura "Djeca i mladi u alternativnoj skrbi". Brošura se bavi zaštitom prava djece i mladih smještenih u alternativnu skrb, a prikazuje konkretne probleme koji se javljaju tijekom procesa skrbi, kao i smjernice koje mogu pomoći djeci i mladima u donošenju odluka za poboljšavanje komunikacije s pružateljima skrbi i drugim stručnjacima iz sustava socijalne skrbi. Tiskana je u 3.000 primjeraka, a financijskom potporom grada Zagreba tiskano je 10 primjeraka brošure na Braillovom pismu te 500 primjeraka audio zapisa na CD-u, za djecu i mlade s poteškoćama vida. Nacionalna direktorica SOS Dječjeg sela Hrvatska Višnja Tuškan-Krupić istaknula je kako brošura govori o pravima mladih, koji izlaze iz programa alternativne skrbi, dodavši kako je ovu brošuru, prije dvije godine, objavilo Vijeće Europe. Brošura, u obliku stripa, na način koji je prihvatljiv mladima, pojašnjava toj populaciji njihova prava, rekla je.

ZAGREB - Hrvatski centar Assitej i Hrvatski centar UNIMA ove će godine zajedno proslaviti Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, koji se obilježava 20. ožujka, i Svjetski dan lutkarstva, a središnja proslava održat će se u Osijeku 20. i 21.ožujka, izvijestile su danas te udruge. Tim povodom će se u više hrvatskih gradova igrati predstave za djecu i mlade, a uz njih će se čitati međunarodne i hrvatske poruke Assiteja i Unime, a pokrovitelj proslave je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade Assitej povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo sedamdeset svjetskih zemalja, s ciljem postizanja najviših kazališnih kriterija i promicanja jednakosti, mira, obrazovanja, kulturnog i rasnog sklada. Na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade u kazalištima koja izvode djela za djecu i mlade će se prije početka predstave pročitati međunarodna i hrvatska poruka. Ove godine za Međunarodni Assitej poruku je napisala Eva Bal, osnivačica i ravnateljica belgijskog kazališta Kopergietery, dok je hrvatsku poruku napisao književnik Zlatko Krilić.

ZAGREB - Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata uručili su predstavniku iranskog veleposlanstva, savjetniku za kulturu Rezi Jamshidiju, peticiju za hitno oslobađanje iranskih filmaša Jafara Panahija i Mohammada Rasoulofa, koji su osuđeni na višegodišnju zatvorsku kaznu, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Jedan od najpoznatijih iranskih redatelja Jafar Panahi prošle godine osuđen je na šest godina zatvora za djelovanje i širenje propagande protiv sustava, a zabranjeno mu je i snimanje filmova, pisanje scenarija, putovanje u inozemstvo, kao i razgovor s lokalnim i stranim medijima u idućih dvadeset godina. Njegov kolega, redatelj Mohammad Rasoulof osuđen je na istu kaznu. Panahi je 1995. nagrađen Zlatnom kamerom u Cannesu za film "Bijeli balon", a na festivalu u Veneciji 2000. Zlatnim lavom za "Krug". Njegov posljednji film "Offside" iz 2006. nagrađen je Velikom nagradom žirija na Berlinskom festivalu. Panahi je 2001. bio gost Sarajevo Film Festivala.

KRIŽEVCI - U obiteljskoj kući u Križevcima policija je, nakon dojave, našla mrtvu ženu (1937.). Po riječima glasnogovornika Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražena Laljeka, policiju je oko 10,15 sati nazvala kći, kazavši da je njen brat (1967.) ubio majku tupim predmetom. Nedugo zatim policija ga je pronašla u obližnjem ugostiteljskom objektu. Očevid je u tijeku.

SPLIT - Nakon što je policija u jednoj obiteljskoj kući u Kaštel Novom jučer pronašla stabljike kanabisa uhićen je mladić osumnjičen da je on uzgajao drogu, potvrđeno danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Riječ je o J.M. (26) iz Kaštel Novog kojemu je policija prilikom pretrage obiteljske kuće u preuređenoj prostoriji pronašla 112 stabljika kanabisa, 2 kilograma i 357 grama nesušenog lišća i vrhova kanabisa, te opremu za uzgoj i proizvodnju marihuane kao što su ventilatori, lampe, prskalice i tekućina za zalijevanje. Dvadesetšestogodišnkak je nakon završenog kriminalističkog ispitivanja priveden kod istražnog suca Županijskog suda u Splitu koji ga je nakon saslušanja pritvorio.

VARAŽDIN - Kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskom poslovanju bit će podnesena protiv 43-godišnje žene za koju policija sumnja da je prevarila obrtnika s ludbreškog područja i pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 120.000 kuna, izvijestila je danas varaždinska policija. Policija sumnja da je 43-godišnjakinja kao odgovorna osoba jedne pravne osobe iz Varaždina, s ciljem protupravnog pribavljanja imovinske koristi, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica dovela u zabludu vlasnika obrta sa šireg ludbreškog područja i na taj način pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 120.000 kuna. Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Policijske postaje Ludbreg.

DUBROVNIK - Korčulanska policija nakon kriminalističkog istraživanja sumnjiči 47-godišnjaka iz Orebića da je počinio kazneno djelo pronevjere. On je kao djelatnik poštanskog ureda 29. studenog prošle godine zaprimio novčani suvišak od 140.000 kuna kao vrijednosno pismo koje je trebalo uputiti u jedan drugi poštanski ured. Sljedećeg dana, dok je bio na godišnjem odmoru, zatražio je od kolega da otvore vreću s pošiljkama iz koje je potom uzeo vrijednosno pismo s ukupno 140.000 kuna, a da prisutne kolege to nisu primijetile. Protiv osumnjičenog 47-godišnjaka slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, izvijestila je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

MAKARSKA - Zbog vrlo jakog juga što puše na Makarskom primorju kao i nepovoljnih vremenskih prilika u Bračkom kanalu, od 11 sati u prekidu je trajektni promet na liniji Makarska – Sumartin na otoku Braču, izvijestio je Gradski centar Osejava iz Makarske. Jugo puše brzinom od tridesetak, a na udare i do 70 kilometara na sat,

RIJEKA - U prometnoj nesreći koja dogodila jutros u Matuljima pokraj Rijeke smrtno je stradala jedna osoba, izvijestila je Policijska uprava Primorsko-goranska. Nesreća se dogodila u 8.30 sati na cesti za tunel Učku, pokraj restorana "Dina". Sudjelovali su jedno osobno i jedno teretno vozilo. Očevid je još u tijeku pa će ostali podaci o nesreći biti poznati poslije. Promet nije u prekidu.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙