FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 15,30 sati:

TOKIO - Japanska vlada priopćila je u subotu da čelični kontejner u kojem je smješten reaktor nuklearne centrale Fukushima 1, nije oštećen i da se radioaktivno zračenje smanjilo te je pozvala stanovnike da ostanu mirni. U nuklearki je u subotu došlo do snažne eksplozije u kojoj je raznesen krov zgrade reaktora, a ozlijeđena su četiri radnika. "Zahvaljujući odlučnim mjerama učinit ćemo sve što možemo kako nitko ne bi imao zdravstvenih problema", rekao je premijer Naoto Kan na tiskovnoj konferenciji, četiri sata nakon eksplozije u krugu prvog reaktora te centrale, koju je uzdrmao razorni potres koji je u petak pogodio sjeveroistok Japana. "Volio bih da svi prate vijesti koje objavljuju vlada i mediji i da ostanu mirni", dodao je. Japanska vlada ranije je objavila da postoji mogućnost taljenja jezgre reaktora. Preventivno je zbog toga evakuirano stanovništvo deset kilometara u krugu od nuklearke. Glasnogovornik vlade Yukio Edano rekao je da kontejner oko reaktora nema "nikakvih oštećenja", po informacijama koje je dao operater centrale, tvrtka Tepco. "Možemo potvrditi da kontejner nije oštećen i zbog toga nije došlo do velikog curenja radioaktivnog materijala", rekao je Edano. Dodao je da se radioaktivno curenje u centrali "zapravo smanjilo" nakon eksplozije. Premijer Kan ocijenio je u subotu da su potres i tsunami koji su u petak zadesili Japan "nacionalna katastrofa kakve nije bilo u povijesti". Potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru i tsunami nakon njega odnijeli su više od 1700 života.

TRIPOLI - Snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju osvojile su grad Ras Lanuf, 600 kilometara od Tripolija, i pomaknule liniju bojišta prema istoku, objavio je u subotu zapovjednik ustaničkih snaga u tom području. Linija bojišta između Gadafijevih i pobunjeničkih snaga sada se nalazi između Ras Lanufa i 40 kilometara udaljene Uklajle, naselja koje je u još uvijek u ustaničkim rukama. "Izbacili su nas iz Ras Lanufa. Nismo se mogli oduprijeti stalnim zračnim napadima. Povukli smo se 20 kilometara u smjeru istoka", rekao je pukovnik ustaničkih snaga Bašir Kadr. Oni strahuju da će rafinerija u Ras Lanufu, koja je teško oštećena u zračnim napadima i nalazi se u plamenu, za nekoliko dana eksplodirati. Saif al-Islam Gadafi, jedan od sinova libijskog čelnika Moamera Gadafija, rekao je u subotu u razgovoru za talijanske listove da je siguran u pobjedu vladinih postrojbi, naglasivši da one kontroliraju 90 posto teritorija zemlje U Bengaziju, glavnom oporbenom uporištu, ustanici su i dalje spremni na borbu i tvrde da se ne boje vojske za koju tvrde da je 90 posto sastavljena od plaćenika. Libijsko nacionalno vijeće u međuvremenu je zatražilo od Arapske lige, čiji se ministri vanjskih poslova popodne sastaju u Kairu, da to oporbeno tijelo prizna kao legitimni libijski politički entitet i pristane na uvođenje zone zabrane leta iznad Libije.

ZAGREB - Hrvatski svjetski kongres (HSK), krovna hrvatska iseljenička udruga, održala je od srijede do subote u Zagrebu svoju sedmu konvenciju na kojoj je izabrano novo vodstvo i predstavljeni su budući projekti u povezivanju domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Izabrani su novi članovi izvršnog odbora HSK-a, a "posebice su nas ojačala trojica znanstvenika... koji su u biti veleposlanici Hrvatskog svjetskog kongresa: Stanimir Vuk Pavlović, Davor Pavuna i Mark Gjidara", izjavio je u subotu na konferenciji za novinare glasnogovornik HSK-a Šimun Šito Ćorić. Također je kazao da je u upravu Kongresa ušlo desetak mladih ljudi koji su rođeni izvan Hrvatske i fakultetski su obrazovani. Predsjednik HSK-a Josip Ante Sovulj rekao je da su na konvenciji predstavljeni programi koji će biti temelj povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Naglasio je važnost Hrvatskih svjetskih igara, koje su se dosad održale dva puta: 2006. i 2010. godine, i koje su imale otprilike 800 sudionika i više tisuća onih koji su došli u pratnji. "To je program kroz koji dovodimo u Hrvatsku potomke Hrvata iz svijeta, mlađe hvatske naraštaje, a među njima je barem jedna trećina onih koji nikada nisu bili u Hrvatskoj", kazao je Sovulj. Iduće igre održat će se 2013. i to najvjerojatnije u Splitu. Po njegovim riječima, HSK želi razgovarati s Hrvatskom gospodarskom komorom i ministarstvom gospodarstva o mogućnosti redovitog održavanja gospodarskih konvencija na temu mogućnosti ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj na koje bi došli zainteresirani Hrvati koji žive izvan domovine.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u subotu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sastanku), u Goedoellou u Mađarskoj, priopćio je MVPEI. Tijekom neformalnog sastanka ministri vanjskih poslova posebnu pozornost dali su aktualnim događanjima u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, prije svega u Egiptu, Libiji i Tunisu, zatim europskoj politici susjedstva, humanitarnoj i financijskoj pomoći južnom susjedstvu, kao i bliskoistočnom mirovnom procesu u aktualnim uvjetima. Napomenuvši kako su posljednja zbivanja na prostoru sjeverne Afrike pokazala važnost stabilnosti susjednih regija za Europu, ministar Jandroković podupro je stvaranje sveobuhvatnog mehanizma u okviru europske politike susjedstva koji bi bio usmjeren prema individualnim potrebama partnerskih zemalja, ponajprije u pogledu političkih reformi, provedbe demokratskih izbora, izgradnje institucija, borbe protiv korupcije, uvođenja neovisnog pravosuđa i podupiranja civilnog društva. Slijedom toga, RH pozdravlja aktualnu reviziju europske politike susjedstva, kazao je. Jandroković je istaknuo i potrebu žurnog zajedničkog djelovanja u cilju izbjegavanja humanitarne krize kako na prostoru sjeverne Afrike, tako i u pojedinim mediteranskim državama članicama Europske unije u koje izbjeglice najčešće dolaze.

NEW YORK - Trinaest osoba je poginulo, a najmanje šest je teško ozlijeđeno u subotu pri prevrtanju putničkog autobusa na izlazu s autoceste u području Bronxa, objavio je New York Times u svom internetskom izdanju. Autobus se prevrnuo i klizajući se po boku udario u stup putokaza, koji se potom prepolovio i pao na autobus. Šestero ozlijeđenih u kritičnom je stanju. U autobusu su se nalazila 32 putnika. Vozač je preživio nesreću, a odmah je pokrenuta istraga o njezinu uzroku, objavio je NY Times.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙