FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO će se usklađeno povlačiti iz Afganistana

Autor: svuk
BRUXELLES, 11. ožujka 2011.(Hina) - Zemlje članice NATO-a dogovorile su se u petak da se neće nekoordinirano povlačiti iz Afganistana nakon što započne prijenos ovlasti na lokalne afganistanske snage, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"NATO je danas prihvatio preporuke o područjima Afganistana koja će biti prepuštena afganistanskim snagama", rekao je Rasmussen nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a. Glavni tajnik je dodao da su se zemlje koji imaju raspoređene vojnike u toj zemlji dogovorile da će pri donošenju odluka o smanjivanju snaga uzimati u obzir zahtjeve misije i stanje na terenu.

Postupno povlačenje međunarodnih snaga trebalo bi započeti 21. ožujka i trebalo bi trajati do kraja 2014. godine.

Američki ministar obrane Robert Gates upozorio je da se ne ulazi u žurno povlačanje prije nego što se obavi posao.

"Previše se govori o povlačenju, a nedovoljno o obavljenom poslu", rekao je Gates.

Hrvatski ministar obrane Davor Božinović rekao je da je postupno povlačenje iz Afganistana dogovoreno na Lisabonskom summitu NATO-a.

"Tranzicija je na lokalne afganistanske snage dogovorena je na Lisabonskom summitu i mi se sada približivamo tom trenutku. To je dobar znak da ova operacija ide dobrim smjerom, pogotovo u posljednjih godinu dana", rekao je novinarima nakon sastanka ministar Božinović.

Hrvatski ministar je rekao da afganistanske snage rastu i da u ovom trenutku na jednog afganistanskog vojnika dolazi jedan pripadnik međunarodnih snaga, što je donedavno bilo nezamislivo. Zajedno s policijom, afganistanske snage sada broje oko 300 tisuća ljudi.

Na pitanje kada bi mogle početi pripreme za vraćanje hrvatskih vojnika iz misije u Afganistanu, Božinović je rekao da više od polovice hrvatskog kontingenta radi na obuci lokalnih afganistanskih snaga, što je u ovom trenutku u fokusu NATO-a. "Potreba za tom vrstom sudjelovanja neće prestati ni nakon 2014. godine", rekao je Božinović.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙