FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzai zabrinut zbog pogibije civila u Afganistanu

Autor: vrad
KABUL, 2. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u srijedu NATO-ove snage u Afganistanu (ISAF) da prestanu sa svakodnevnim ubijanjem civila u Afganistanu, upozorivši da će imati velikih problema ako se nastave napadi u kojima stradavaju civili.

Nešto ranije, afganistanska policija je priopćila da je u utorak ubijeno devetero djece u pokrajini Kunaru, na istoku zemlje, gdje je NATO, tvrdi vlada, već ubio 65 civila u bombardiranju prije deset dana.

Odgovarajući na pitanje francuske novinske agencije, glasnogovornik ISAF-a nije potvrdio pogibiju djece, već je rekao da snage "ozbiljno shvaćaju" te informacije i da će provesti "žurnu i temeljitu" istragu o tom događaju.

"Još jednom ističem da se NATO treba usredotočiti na logore i na skrovišta terorista jer će si ovakvim svakodnevnim ubijanjem civila stvoriti velike probleme", rekao je u priopćenju Karzai koji trenutačno boravi u posjetu Velikoj Britaniji.

On već niz godina upozorava na civilne žrtve operacija američkih i NATO-ovih snaga, ističući da međunarodne snage trebaju napadati pobunjenička skloništa, a ne afganistanska sela.

Afganistanski predsjednik misli pritom na izolirana područja na jugu i istoku Afganistana, uz granicu s Pakistanom, koja se smatraju uporištem talibana i njihovih saveznika iz Al Kaide.

Civili su najveće žrtve afganistanskog sukoba. Najmanje 2.400 civila poginulo je u 2010., po nevladinoj organizaciji Afghan Rights Monitor koja ocjenjuje da su dvije trećine njih žrtve pobunjeničkih napada, a 21 posto su žrtve djelovanja međunarodnih snaga.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙