FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Glazbeni spomenar Ane Kelin"

Autor: agrb
ZAGREB, 10. ožujka 2011. (Hina) - Album "Glazbeni spomenar Ane Kelin", istaknute dugogodišnje članice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske, predstavljen je danas u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Tim glazbenim izdanjem potvrđuje se ono što većina ljudi, osobito "Ladovaca" zna odavno, Anu ćemo zauvijek pamtiti po dobrome, čarobnom glasu i moćnom zvonkom zapjevu kojim je svaku narodnu pjesmu iz sveg srca pjevala sebi i nama za dušu, istaknuo je glavni urednik albuma Ivica Ivanković.

Po njegovim riječima, izbor glazbenih izvedbi, obradbi i snimaka za taj "glazbeni spomenar" poseban je, jer među ostalim, obuhvaća i prve snimke jedne dalmatinske i primorske pjesme pa bi se moglo reći da su baš "Ladarice" bile i ostale prva prava hrvatska ženska klapa. Uvrštene su i pjesme iz Međimurja, Hrvatskoga zagorja, Moslavine, Pokuplja, Gradišća, Like, Podravine, Prigorja, dodao je.

Ivan Ivančan, umjetnički ravnatelj "Lada", ustvrdio je kako je Ana Kelin, "ladovski slavuj", pripadala zlatnoj generaciji onih koji nisu samo radili u "Ladu" nego su taj ansambl i živjeli. Ana nije samo iznimna vokalna solistica, već je i kao plesačica bila u samom vrhu, a do samog odlaska sa scene radila je punom snagom, naglasio je.

Ravnateljica "Lada" Ivana Lušić podsjetila je da je Ana Kelin došla kao devetnaestogodišnjakinja u "Lado", gdje je provela cijeli svoj radni vijek do umirovljenja 1993., no i danas je aktivna i u sebi, napomenula je, nosi ljubav prema folkloru koju prenosi na mlade. Lušić je istaknula kako je Kelin pomogla u popularizaciji narodne glazbe, a danas radi kao glazbena i plesna pedagoginja, na Odjelu za narodne plesove Škole za klasični balet u Zagrebu.

Tijekom umjetničke karijere u Hrvatskoj i inozemstvu Ana Kelin (1945., Zagreb) ostvarila je više od 2400 nastupa. S "Ladom" je nastupala je na najpoznatijim svjetskim pozornicama, u Londonu, Parizu, Moskvi, Pekingu, Tel Avivu, New Yorku, Montrealu te u programima inozemnih televizijskih postaja.

Bila je jedna od vodećih i stalnih članica vokalnog ansambla "Ladarice", s kojima je nastupala na festivalima narodne glazbe u Krapini i Slavonskoj Požegi, snimala ploče i emisije za Hrvatsku radioteleviziju, sudjelovala u zapaženim kazališnim predstavama. Za svoj rad odlikovana je, s ostalim "Ladaricama", Ordenom hrvatskoga pletera.

Kelin je pjesme za svoj album otpjevala i snimala samostalno, uz pratnju svirača Ansambla "Lado" ili uz "Ladarice", te uz mandolinski sastav i Tamburaški orkestar HRT-a. Producenti albuma su HRT i "Lado", a izdavač Aquarius Records.

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙