FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novo vodstvo Zastupničkog doma parlamenta FBiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. ožujka 2011. (Hina) - Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je u srijedu novo vodstvo, u kojemu je mjesto hrvatskog dopredsjednika dobio kandidat Hrvatske stranke prava (HSP) Stanko Primorac, a odbačena je kandidatura Marinka Čavare iz HDZ-a BiH.

Parlamentarna većina, koju čine zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke parva (HSP) i Narodne stranke „Radom za boljitak“ (NSRzB) uz potporu Demokratske narodne zajednice (DNZ), za novog predsjednika zastupničkog doma izabrala je kandidata SDA Denisa Zvizdića, dok je dopredsjednik iz reda srpskog naroda kandidat SDP-a Svetozar Pudarić.

Zastupnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. tražili su na sjednici da se izbor novog vodstva zastupničkog doma odgodi do postizanja konačnog dogovora o vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH a time i na državnoj razini, no to nije prihvaćeno.

Čavara je nakon glasovanja izjavio kako ovakav ishod pokazuje da Hrvati ne trebaju ni izlaziti na izbore kada im predstavnike u vlasti biraju Bošnjaci.

„Već je sada jasno da će Bošnjaci imenovati i sve hrvatske ali i srpske ministre u vladi Federacije BiH“, kazao je Čavara.

Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić novinarima je pak kazao kako ta stranka i njezini koalicijski partneri neće dopustiti da netko preuzme pravo ekskluzivnog zastupanja interesa ikojega naroda.

„Nećemo dopustiti scenarij koji neki priželjkuju a to je da 1. travnja Federacija BiH osvane bez proračuna i da ne bude u stanju ispunjavati svoje obveze prema građanima“, kazao je Mašić.

Izbor vodstva Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH dodatno je zaoštrio sukob između koalicijskog bloka predvođenog SDP-om i dva HDZ-a koji već dulje od pet mjeseci ne mogu postići dogovor o raspodjeli mjesta u izvršnoj vlasti na federalnoj i državnoj razini.

Do zaoštravanja sukoba došlo je samo dan nakon što su SAD i Europska unija zajednički pozvale stranke u BiH na što brži dogovor. Diplomatskom akcijom Washingtona i Bruxellesa za sedam dana je odgođena konstituirajuća sjednica Doma naroda federalnog parlamenta koji bi trebao izabrati novog predsjednika i dva dopredsjednika entiteta a oni pak imenovati mandatara za sastav nove vlade.

Blok okupljen oko SDP-a potvrdio je kako će sjednica Doma naroda slijediti 17. ožujka, ostavljajući tako još sedam dana HDZ-u BiH i HDZ-u 1990. da pristanu na razmjernu podjelu mjesta u izvršnoj vlasti sukladno zastupljenosti stranaka u parlamentarnim domovima.

Ukoliko se to ne bi dogodilo, stranke okupljene oko SDP-a najavile su da će same formirati novu vlast.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙