FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: ne smije se odgađati uspostava vlasti u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. ožujka 2011. (Hina) - Američka administracija ponovno je pozvala na što bržu uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini, uputivši istodobno neizravnu kritiku HDZ-u BiH i HDZ-u 1990. zbog odbijanja da sudjeluju u tom procesu ukoliko ne dobiju sva ministarska mjesta namijenjena Hrvatima u vladi Federacije BiH i vijeću ministara BiH.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu u utorak je priopćilo kako su o stanju u BiH u ponedjeljak razgovarali zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i glavni ravnatelj odjela za Europu i središnju Aziju pri službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak.

Tim povodom pomoćnik američke državne tajnice Philip Crowley je izjavio kako SAD i EU ostaju zabrinute zbog zastoja u uspostavu vlasti u BiH a posebice u Federaciji BiH.

Kako se navodi u priopćenju, Crowley je uputio poziv „onim strankama koje se protive izboru preostalih izaslanika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH da odmah počnu surađivati (u uspostavi vlasti)“.

Skupštine četiri od deset županija u Federaciji BiH, u kojima su većinu na izborima osvojila dva HDZ-a, odbijaju dopustiti izbor izaslanika za federalni Dom naroda blokirajući tako uspostavu izvršne vlasti odnosno uvjetujući time svoje sudjelovanje u njoj.

Ocjena je američke administracije kako dva HDZ-a ovime krše ustav Federacije BiH.

„Neispunjavanjem ove obveze oni svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije BiH i države“, stoji u izjavi Philipa Crowleyja.

State Department je međutim pozvao i četiri stranke predvođene Socijaldemokratskom partijom (SDP) da ne pokušavaju sazvati konstitutirajuću sjednicu Doma naroda sve dok se ne izaberu svi izaslanici, jer bi time doveli u pitanje legitimitet tog zakonodavnog tijela.

SAD i EU izrazile su potporu nastojanjima visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da posreduje među političkim strankama i pokuša im pomoći da pronađu prihvatljivo rješenje za sadašnju krizu.

Izjava koju je u ime State Departmenta dao Crowley objavljena je uoči 10. ožujka, za kada je koalicijski blok SDP-Stranka demokratske akcije (SDA)-Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka „Radom za boljitak“ (NSRzB) najavio sazivanje konstituirajuće sjednice Doma naroda federalnog parlamenta a time i početak uspostave izvršne vlasti na entitetskoj a potom i na državnoj razini bez sudjelovanja dvaju HDZ-a.

Odmah nakon što je američko veleposlanstvo objavilo izjavu Crowleya očitovale su se i stranke predvođene SDP-om. U priopćenju što su ga dostavile medijima, navodi se kako su spremne "iskazati političku zrelost i strpljenje" te stoga nude odgodu konstituirajuće sjednice federalnog Doma naroda za sedam dana.

"To je rok u kojemu očekujemo da se izvrši izbor zastupnika u preostalim županijama i kompletira Dom naroda. Nakon isteka toga roka, ove stranke neće više tolerirati ugrožavanje ustavnog poretka i nastavit će konstituiranje vlasti u Federaciji BiH", navodi se u priopćenju SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB-a-

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙