FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović pozdravlja poruku američkog veleposlanstva

Autor: zkre
MOSTAR, 8. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak je najavio prve korake prema izboru izaslanika u Dom naroda i pozdravio poziv američkog veleposlanstva u BiH da se što prije uspostavi vlast i prestane blokada, uz zabrinutost zbog mogućnosti utemeljenja Doma naroda parlamenta Federacije BiH u krnjem sazivu.

„Poruka State Departmenta ohrabruje i vraća vjeru da se u BiH uistinu domaći političari moraju dogovoriti o ključnim stvarima za uspostavu vlasti, ali i svim obvezama koje stoje pred nama. Najvažnije je da se poštuje duh Bosne i Hercegovine da u njoj žive tri jednakopravna naroda kao i svi ostali građani, da vlast čine legitimni predstavnici tih triju naroda“, rekao je Čović.

Vrlo bitnom Čović drži i poruku SAD-a da je potrebno stvoriti široku koalicijsku vlast u BiH, o čemu je, tvrdi, u utorak telefonom razgovarao i s američkim veleposlanikom u BiH Patrickom Moonom.

Dodao je da će kao znak dobre volje HDZ BiH već u srijedu sazvati skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije iz koje bi se izabrali izaslanici za Dom naroda Federacije BiH. Čović drži da odgoda održavanja sjednice Doma naroda Federacije BiH, koju su za četvrtak sazvali predstavnici stranaka okupljenih oko SDP-a, otvara prostor za postizanje dogovora.

„Važno je nastaviti razgovore u mirnu ozračju kako bismo mogli donositi racionalne odluke, bez ikakvih ucjena glede uspostave vlasti“, rekao je Čović. Pritom je naveo da su već za srijedu dogovoreni susreti više stranačkih dužnosnika s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom kako bi se postigao kompromis o budućoj koaliciji.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu u utorak je priopćilo kako su o stanju u BiH u ponedjeljak razgovarali zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i glavni ravnatelj odjela za Europu i središnju Aziju pri službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak. Tim povodom pomoćnik američke državne tajnice Philip Crowley je izjavio kako SAD i EU ostaju zabrinute zbog zastoja u uspostavi vlasti u BiH, posebice u Federaciji BiH.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙