FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: muslimani moraju sudjelovati u zabrani leta

Autor: dmus
BERLIN, 8. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Barem jedna muslimanska zemlja mora sudjelovati u uspostavi zone zabrane leta u Libiji, a takav bi potez morala poduprijeti i Arapska liga, rekao je u utorak predsjednik odbora za vanjsku politiku njemačkog parlamenta Ruprecht Polenz.

"Da bi do uspostave takve zone došlo, u tome bi morala sudjelovati barem jedna muslimanska zemlja. Nije dovoljno samo da Ujedinjeni narodi daju odgovarajući mandat", rekao je Polenz, član vladajuće stranke CDU kancelarke Angele Merkel".

Uspostavu takve zone u UN zagovaraju Francuska i Velika Britanija, a SAD su izrazile određenu zadršku prema toj zamisli. Polenz je istaknuo kako je važno izbjeći bilo kakve optužbe da Zapad ili NATO savez poduzimaju vojnu intervenciju u Libiji.

"Zato je jednako važno da se Arapska liga zauzme za takvu zonu", ustvrdio je.

Polenz se tako mnogo umjerenije izrazio o ideji uspostave zone zabrane leta nego njegov stranački kolega Philipp Missfelder koji je prije rekao da bi Njemačka morala sudjelovati u bilo kojoj misiji uspostave zone zabrane leta u Libiji.

Njemačka se službeno još nije očitovala o britansko-francuskoj inicijativi, a kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN ima pravo glasa u odlučivanju o tom potezu. Za svaku vojnu aktivnost izvan svojih granica, Njemačka najprije mora dobiti suglasnost parlamenta.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙