FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: NATO se priprema na sve mogućnosti

Autor: mtro
BRUXELLES, 1. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Zemlje članice NATO-a počele su konzultacije kako bi se pripremile na "sve mogućnosti" i odgovorile na krizu u Libiji, rekla je u utorak glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza naglasivši da je za uspostavu zone zabrane leta potrebno odobrenje UN-a.

"Nastavljamo aktivne konzultacije kako bismo bili spremni na sve mogućnosti", objasnila je glasnogovornica Oana Lungescu.

"Radi se o opciji o kojoj se razgovara, ali za sada Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo mandat za akciju tog tipa", izjavio je u ponedjeljak na CNN-u tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen na pitanje o mogućnosti uspostave zone zabrane leta iznad Libije.

On je inzistirao na činjenici da je za tu tešku odluku potreban mandat Vijeća sigurnosti.

Francuska se u utorak ogradila od Sjedinjenih Država i Velike Britanije i istaknula potrebu odobrenja UN-a za uspostavu zone zabrane leta u Libiji i naglasila opasnost negativnih reakcija arapskog svijeta.

Nešto ranije je britanski premijer David Cameron ocijenio "nedopustivim" da pukovnik Moamer Gadafi ubija vlastiti narod i naglasio da je legitimno u tim okolnostima razmatrati uspostavu zone zabrane leta.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙