FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat raspravljao o stanju u Libiji

Autor: vrad
WASHINGTON, 2. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Američki Senat je u utorak navečer prihvatio simboličnu rezoluciju kojom osuđuje represiju u Libiji i traži od međunarodne zajednice da razmisli o uvođenju zone zabrane letenja u libijskom zračnom prostoru.

Senatori su konsenzusom prihvatili tu rezoluciju. U rezoluciji se od libijskog čelnika Moamera Gadafija traži da "prekine nasilje, prizna težnje libijskog naroda za provedbom demokratskih reforma, podnese ostavku i omogući miran prijelaz na demokraciju".

U rezoluciji se usto "čini pritisak" na "UN-ovo Vijeće sigurnosti da poduzme nove nužne korake u zaštiti civila u Libiji, kao što je moguće uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije".

U utorak nešto ranije, više utjecajnih američkih senatora izrazilo je iskrenu sumnju u dobrobit od isporuke oružja libijskoj oporbi. Demokratska senatorica Dianne Feinstein, odgovarajući na pitanje o mogućnosti takve isporuke rekla je: "Da budem iskrena, nisam sigurna da je to jako pametno".

"Demonstracija sile, makar bila riječ samo o nadlijetanju vojnih zrakoplova, pokazuje da smo oprezni i mislim da treba pokazati kako smo oprezni", rekla je senatorica, istaknuvši kako bi bilo dobro uputiti upozorenje pukovniku Gadafiju.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙