FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 7. ožujka 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici snizila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri u nastojanju da umanji štetno djelovanje nestabilnosti tržišta sirovom naftom na maloprodajne cijene naftnih derivata. U priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću se navodi da je na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o visinama trošarina na motorne benzine i plinsko ulje za pogon (dizelsko gorivo). Uredbom je snižena visina trošarine na motorne benzine i na plinsko ulje za pogon (dizelsko gorivo) za 0,15 kuna po litri, a iz razloga nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanjem da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu pogonskih goriva. Uredba stupa na snagu danom objave, a objavit će se u Narodnim novinama. Izmijenjena je i dopunjena Odluka o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu. Ovim izmjenama i dopunama ukida se naknada za plavi dizel koji se stavlja na promet na domaće tržište, a vrijedit će u razdoblju od 7. ožujka do 31. prosinca za 2011. godine. S obzirom da se na plavi dizel ne zaračunava trošarina, na ovaj je način cijena plavog dizela oslobođena bilo kakvih naknada koje propisuje Vlada.

ZAGREB

Hrvatska je Vlada na poslijepodnevnoj, izvanrednoj sjednici, smanjila trošarine na motorne bezine i dizelska goriva za 15 lipa po litri, i time ublažila rast cijena derivata u najnovijoj korekciji cijena, a prema izračunu Ministarstva gospodarstva o mogućim najvišim cijenama derivata dvije bi vrste benzina - eurosuper BS 98 i eurosuper BS 100 od ponoći mogle prijeći razinu od 10 kuna. Prema izračunu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, od sutra bi maksimalne cijene derivata mogle biti više za 13 lipa do 22 lipe po litri, a da Vlada nije intervenirala smanjenjem trošarina, poskupljenje bi bilo i veće za još 10 do 14 lipa po litri (odnosno išlo bi i do gotovo 30 lipa po litri za neke vrste derivata). Ministarstvo je, nakon sjednice Vlade i smanjenja trošarina, na svojim web stranicama objavilo koliko bi mogla iznositi najviša razina maloprodajnih cijena u razdoblju od 8. do 21. ožujka, a da li će naftne kompanije imati te najviše cijene ili će eventualno neke od njih ići i na manji porast cijena tek će se vidjeti, jer i one još izračunavaju nove cijene. Po podacima Ministarstva, u sljedeća dva tjedna najviša cijena po kojoj bi se na hrvatskom tržištu mogao prodavati najprodavaniji benzin, eurosuper BS 95 jest 9,64 kune po litri, što je 14 lipa više od dosadašnje cijene od 9,50 kuna po litri. Dvije su vrste motornih benzina čija maksimalna cijena od noćas, po izračunima Ministarstva, može prelaziti deset kuna po litri - eurosuper BS 98 može se prodavati po najvišoj cijeni od 10,03 kune po litri (do sada je maksimum bio 9,86 kuna), a eurosuper BS 100 po novome može koštati i 10,13 kuna po litri (do sada 9,95 kuna). Najvišu razinu maloprodajne cijene za eurodizel BS Ministarstvo je odredilo na 9,20 kuna, što je 13 lipa više od dosadašnjih 9,07 kuna, dok je veće poskupljenje, za 22 lipe, moguće kod cijene dizela i maksimalno mu cijena može ići na 8,82 kune po litri (do sada 8,60 kuna). Poskupjeti može i lož ulje i to lož ulje ekstra lako s oznakom euro može ići do cijene od 6,12 kuna (do sada 5,95 kuna), a lož ulje ekstra lako do 5,93 kune (do sada 5,76 kuna). Cijena plavog dizela ne bi se smjela mijenjati i najveća bi mu cijena trebala ostati na 5,28 kuna po litri.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je danas kako bi objava datuma parlamentarnih izbora donijela rasterećenje, te da bi idealan scenarij bio kada bi se izbore raspisalo prije referenduma o pristupanju Europskoj uniji. "Idealni scenarij bi bio izbori pa referendum, to je moje mišljenje i nikoga ne obvezuje", izjavio je predsjednik Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". Raspisivanje izbora je stvar parlamentarne većine i odgovornosti vlade koja mora procijeniti ima li povjerenje građana, rekao je predsjednik i ponovio kako je važno da se izbore odvoji od referenduma o EU kako građani svoj izlazak na referendum ne bi vezali uz neku političku opciju. Osvrnuvši se na izjavu europskog izvjestitelja Hannesa Swobode da datum izbora treba odrediti nakon završetka pregovora, rekao je da je riječ o prijateljskom savjetu, koji ne treba opterećivati nas u Hrvatskoj. Za porast euroskepticizma u Hrvatskoj smatra da je logičan odgovor na predugo trajanje pregovora, pa neki više ne vide cjelinu pogodnosti koje donosi ulazak u Uniju. "Zadaća je svih nas da građanima pokažemo sve prednosti ovoga puta, jer Hrvatska teško da bez Unije ima gospodarsku budućnost", poručio je predsjednik, uvjeren da bi nas neuspjeh referenduma značajno bacio unatrag i gospodarski i politički. Komentirajući neke ankete po kojima 70 posto ljudi podupire prosvjede, a vlada ima najnižu potporu ikad, od samo 13,7 posto, rekao je da to pokazuje pad povjerenja vladi o čemu ona mora ozbiljno razmisliti.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da su prozivke iz HDZ-a da je njegova politika pomirenja dovela do uhićenja Tihomira Purde zloupotreba dnevne politike radi prikrivanja teške situacije u kojoj se nalazimo. "Teza koju je iznio gospodin (Andrija) Hebrang je čista besmislica", ocijenio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", komentirajući prozivke da je njegova politika u regiji dovela do uhićenja Tihomira Purde i sve većih zahtjeva iz srbijanskog pravosuđa za istragom navodnih zločina na Velebitu te posljednjeg ispitivanja ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac. "Politika koju zastupa gospodin Hebrang getoizira Hrvatsku, getoizira branitelje i ne dozvoljava im da se s njih skine sumnja", poručio je Josipović te istaknuo kako je politika pomirenja, koju je prihvatila i hrvatska vlada, donijela puno dobra Hrvatskoj na međunarodnoj političkoj sceni i puno dobra pojednicima u Hrvatskoj i u regiji. Nadam se da to što govori gospodin Hebrang nije politika HDZ-a, te da vlada, u kojoj dominira HDZ, neće mijenjati politiku koja je donijela toliko bodova Hrvatskoj, rekao je Josipović, koji smatra da je riječ "o prizemnom korištenju i zlouporabi dnevne politike, vjerojatno radi sakrivanja teške situacije u kojoj se sada nalazimo". Poručio je i da bi (Tihomir) Purda bio još u zatvoru da je na djelu politička opcija konfrontacije sa susjedima koju, kaže, zastupa gospodin Hebrang.

ZAGREB

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je danas da se na popisu osoba koje Srbija sumnjiči za ratne zločine nalaze četiri osobe iz Hrvatske te da su obaviještene o tome. Informaciju o tome Hrvatska je dobila od srbijanskog Ministarstva pravde, a svi naši državljani koji su na tom popisu su o tome obaviješteni, kazao je Ivić odgovarajući na pitanja novinara nakon zatvorene, izvanredne sjednice hrvatske Vlade. Upitan koje su to četiri osobe, Ivić nije želio reći. Zamoljen za komentar slučaja doktorice Vesne Bosanac Ivić je kazao kako je sve o tome rečeno, odnosno da Srbija nije podnijela optužnicu.

FEROVAC

Dogovor s ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem ostaje i sutra ujutro očekujemo ga u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je danas počeo prosvjed poljoprivrednika, potvrdio je večeras predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić. "Osobno mi je ministar Čobanković to potvrdio večeras nešto iza 18,30 sati", kazao je Dukić ističući da ministar treba doći među seljake. Ministar Čobanković večeras je potvrdio da će se sutra prije podne naći sa seljacima koji prosvjeduju, a za sutra poslije podne najavio je i razgovor s predstavnicima seljačkih udruga koje nisu u prosvjedu. Dukić je istaknuo je kako večeras na cesti u Ferovcu na raskrižju prema Našicama i Slavonskom Brodu ima 200-tinjak prosvjednika sa oko stotinjak traktora, a prosvjednici će tu ostati cijelu noć, odnosno do ispunjenja seljačkih zahtjeva. "Više nemamo što izgubiti jer smo dovedeni na rub propasti", kazao je Dukić. Ponovio je da se zahtjevi poljoprivrednika između ostalog odnose na jeftiniji plavi dizel, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, da ova godina ne bude referentna godina, isplatu poticaja u punom iznosu.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u današnjem je priopćenju kao potpuno neistinite odbacio tvrdnje Galibedina Galijaševića, vlasnika tvrtke ABA Informatike, koji je zajedno s tri specijalistice obiteljske medicine održao prosvjed ispred sjedišta HZZO-a. Prosvjednici su istaknuli da trima liječnicama, koje isprva nisu željele odustati od Galijaševićevog informatičkog programa, prijeti raskid ugovora jer su ukazale na nepravilnosti u poslovanju HZZO-a. No, iz te institucije poručuju da spomenute liječnice "i nakon opetovanih poziva da izaberu licencirani program to nisu učinile te je pokrenut postupak raskida ugovora kao krajnja mjera zbog kontinuiranog otpora ka poštivanju pozitivnih propisa i preuzetih ugovornih obveza". "U posljednjih godinu i pol dana od kad je tvrtka ABA Informatika izgubila licencu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) za provođenje programske podrške u ordinacijama doktora opće/obiteljske medicine, u više navrata su doktori obaviješteni o potrebi prelaska na neki od programa koji ima licencu. Naime, ABA Informatika nije uskladila program Lord Primus s pozitivnim propisima, te joj je MZSS oduzelo lincencu za rad još početkom 2009. godine, budući da rad u programu ABA Informatike Lord Primus onemogućuje korištenje e-sustava što nanosi štetu pacijentima", navodi se u priopćenju. Liječnice u prosvjedu negirale su da su korišnjem Galijaševićevog programa nanijele štetu pacijentima i HZZO-u. Tvrde da su na novom programu od 1. prosinca 2010. od kada su, kako tvrde, izgubile mnoge podatke o pacijentima i imaju problema u radu.

VUKOVAR

Dogovorom koalicije SDP-HNS sa HSP-om "Dr. Ante Starčevića" danas je utemeljeno vukovarsko Gradsko vijeće, a za predsjednika i dopredsjednike su većinom glasova izabrani Tomislav Džanak (HSP "Dr. Ante Starčevića") te Goran Bošnjak i Mile Ivković, obojica iz SDP-a. Utemeljiteljsku sjednicu gradskoga vijeća otvorila je predstojnica ureda državne uprave Kata Tomljenović zaključkom da je na izborima 6. veljače za gradsko vijeće SDP osvojio 11 vijećničkih mjesta, HDZ sedam, SDSS četiri i HSP "Dr. Ante Starčevića" tri. Podsjetila je da je prošli saziv vijeća raspustila vlada u prosincu jer nije do kraja bilo utemeljeno, t.j. nije postignut dogovor o izboru devetog vijećnika iz srpske nacionalne manjine. Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i gradskom statutu srpska nacionalna manjina u Vukovaru ima pravo na devet vijećnika u predstavničkom tijelu. Tomljenović je objasnila da je do utemeljiteljske sjednice dogovoreno da SDP i HDZ daju po još dva vijećnika iz srpske manjine, a SDSS jednog te da u novom vijeću koalicija SDP-HNS ima 13 vijećnika, HDZ devet, SDSS pet i HSP "Dr. Ante Starčevića" tri. Tijekom dvosatne sjednice, više puta prekidane brojnim stankama, HDZ i SDSS ustrajali su u tome da ne daju svoje predstavnike u mandatno-imunitetno povjerenstvo ni u povjerenstvo za statut i poslovnik, iako je SDP, poduprt od „starčevićanaca“, predlagao da se u povjerenstva imenuju dva vijećnika SDP-a te po jedan iz HSP-a "Dr. Ante Starčevića", HDZ-a i SDSS-a. Sve odluke na današnjoj sjednici donesene su 16 prema 14 u korist koalicije SDP-HNS i HSP "Dr. Ante Starčevića".

ZADAR

Požar, koji je kasno poslijepodne izbio kod Murvice Donje, oko 20,30 sati proširio se s niskog raslinja i na borovu šumu, a gašenje otežava vjetar. U 17,05 sati zaprimljena je dojava o požaru kod Murvice Donje (Baričevići). Na terenu je 28 vatrogasaca s 14 vozila. Gašenje otežava jak vjetar, kao i činjenica da zbog mraka ne mogu djelovati zračne snage. Dio požara je u miniranom području, a oko dva kilometra dalje u gustoj borovoj šumi (Čubrijan) izbio je novi požar pa je o svemu obaviještena policija, priopćio je zadarski županijski Vatrogasni operativni centar.

ZAGREB

Institut za povijest umjetnosti ove godine obilježava 50. obljetnicu djelovanja, a u nizu aktivnosti organizirani su i dani otvorenih vrata u srijedu i četvrtak (9. i 10. ožujka) od 10 do 17 sati. Tih dana posjetitelji se mogu informirati o znanstveno-istraživačkim projektima i programima te doznati koje su zbirke i donacije pohranjene u Institutu. Također mogu dobiti podrobne informacije o o knjižničnom fondu, fototeci i ostalim odjelima dokumentacije koji su javno dostupni za istraživačke svrhe, priopćio je danas Institut. Kao i proteklih godina posjetitelji će po po povoljnijim cijenama moći kupiti knjige i časopise u izdanju Instituta. Institut za povijest umjetnosti, čije su temeljne smjernice djelatnosti postavili 60-ih godina prošlog stoljeća povjesničari umjetnosti Milan Prelog (na polju istraživanja urbanih cjelina i spomenika) te Grgo Gamulin (na području likovnih umjetnosti) danas predstavlja središnju znanstvenu ustanovu za proučavanje povijesti i teorije umjetnosti svih vremenskih i stilskih razdoblja s težištem na nacionalnoj povijesnoumjetničkoj baštini.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙