FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 24. veljače 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

TOKIO

Pet malih robota krenulo je u četvrtak u Japanu na prvi robotski maraton tijekom kojega će u četiri dana prijeći više od 42 km. Na početku maratona koji se održava u Osaki, te su male čovjekolike robote pozdravili brojni okupljeni gledatelji. Da bi prešli ukupno 42.195 metara, roboti će morati "pretrčati" 422 kruga na kružnoj 100-metarskoj stazi postavljenoj u jednoj školi. Sudionicima, od kojih najviši ima 44 cm, pomoći će ljudi pri promjeni baterija njihovih mikromotora ili će ih podići ako slučajno padnu. Maraton je organizirala mala elektronička tvrtka Vszone u regiji Osake uz podršku mjesnih vlasti.

ŠANGAJ

U nastojanju da suzbiju inflaciju broja pasa u Šangaju, koji ima više od 20 milijuna stanovnika, gradske vlasti usvojile su politiku jednog psa, izvijestio je državni tisak u četvrtak. Novi zakon koji će stupiti na snagu 15. svibnja određuje da svako kućanstvo može imati najviše jednog psa, a vlasnicima pasa zabranjeno je poklanjati štene obitelji koja već ima psa, precizira list China Daily. Štenci svakog legla od sada će se morati predavati posebnoj vladinoj agenciji. Kućanstva koja posjeduju dva pravilno registirana psa moći će ih zadržati. Razvojem kineske srednje klase, bitno se povećao broj pasa u zemlji. Prema službenim podacima u Šangaju ima 800.000 pasa od kojih je samo 25 posto registriranih. Prije tridesetak godina komunistička Kina je uvela politiku jednog djeteta, koja je još uvijek na snazi. Da nije uvedena ta mjera, danas bi kinesko društvo bilo brojnije za 400 milijuna ljudi, prema podacima Nacionalnog povjerenstva obiteljskog planiranja.

SOFIJA

Bugarska vlada odlučila je da će sniženjem cijene najpopularnijeg alkoholnog pića pokušati popraviti raspoloženje građana u toj recesijom pogođenoj zemlji. Vlada je u srijedu priopćila da će podnijeti zahtjev da se lozovača, koja se u Bugarskoj smatra nacionalnim pićem, registrira kao tradicijski proizvod u Europskoj uniji, što bi joj omogućilo da smanji trošarine. U slučaju uspjeha, boca lozovače koja sada u prosjeku košta osam leva (30 kuna) bit će jeftinija za dva do tri leva, rekao je bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov.

BEČ

"Ruby", mlada talijanska starleta marokanskog podrijetla koja bi premijera Silvija Berlusconija mogla koštati sudske kazne, sudjelovat će ove godine na znamenitom Bečkom opernom balu kao gošća kontroverznog poduzetnika Richarda Lugnera. "Potpisali smo ugovor", rekao je austrijski građevinski magnat, već zloglasno poznat po tome da na bečki bal kao svoje pratilje poziva starlete. Tako su ga zadnjih godina na tom uglednom društvenom događaju pratile Katie Price, Pamela Anderson, Carmen Electra, Dita von Teese i Paris Hilton. Organizatorici opernog bala Desiree Treichl-Stuergkh već je "pao mrak na oči" zbog ovogodišnjeg Lugnerova izbora. "Ovo je dosad najveća sramota koju je Lugner napravio. Ovo je tužno, ponižavajuće i bez poštovanja", rekla je ogorčeno.

LJUBLJANA

Slovenski ultranacionalistički političar Zmago Jelinčič postao je uvjereni "multikulturalist" koji se zauzima za suživot među narodima, ali iznenađujuću preobrazbu nije doživio u Sloveniji nego u Srbiji, kao lik u humorističnoj seriji. Jelinčič je prihvatio ponudu redatelja serije "Kursadžije" Saše Pantića i u jednom beogradskom studiju već snimio prvu epizodu u kojoj se pojavljuje u ulozi "Jelenka Zmagića, stručnjaka za europske integracije", prenose slovenski mediji. Kako u četvrtak navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik", pozivajući se na pisanje beogradskih lokalnih medija, lik kojega je zamislio redatelj serije ima sasvim suprotna načela od Jelinčiča i njegove Slovenske nacionalne stranke (SNS). Mislimo da će lik Jelenka Zmagića koji se zauzima za pomirenje među narodima, multikulturalizam i prava manjina biti pravi šok za slovenske gledatelje, ali i za one u Srbiji koji poznaju pravog Jelinčiča, prenosi "Dnevnik" ocjenu redatelja Pantića.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙