FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veleposlanik o slovenskoj politici i gospodarstvu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. ožujka 2011.(Hina) - Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavio je da velik dio mogućih američkih ulagača skeptično gleda na visok stupanj državnog vlasništva u Sloveniji i zapreke s kojima se suočavaju strani ulagači.

"Vaša je politika vrlo zapadna, otvorena i liberalna, ali je vaše gospodarstvo još uvijek vrlo socijalističko - više nego u bilo kojoj državi srednje i istočne Europe", rekao je Mussomeli u razgovoru koji je s njim u subotu objavio dnevnik "Žurnal".

"Mnoga su poduzeća još u državnom vlasništvu, a nigdje u regiji nema takvih teškoća za strane ulagače. Teško je vjerovati, ali je na žalost istina da imate slobodu medija, vladavinu prava i demokraciju, te niski stupanj korupcije, a da poslovni ljudi naiđu na zid koji je vrlo 'jugoslavenski'", rekao je Mussomeli, dodajući da su problem i birokratske zapreke u poslovanju za strance, te neelastično tržište rada.

Dodao je da je poticanje američkih poduzeća da investiraju u Sloveniju jedna od njegovih glavnih zadaća, da su neki investitori u tom pogledu vrlo skeptični, no da interes ipak postoji, među ostalim i interes jednog investitora za "manju investiciju" u jednu od slovenskih banaka.

Mussomeli je najavio da će se uskoro organizirati promotivna konferencija o mogućim američkim investicijama u Sloveniji.

Najveći dio intervjua Mussomeli je ipak posvetio uvjeravanju slovenske javnosti da bi bilo dobro da se donese odluka o prihvaćanju nekoliko zatočenika iz Guantanama, o čemu je prilikom zadnjeg posjeta SAD-u s najvišim američkim dužnosnicima razgovarao i premijer Borut Pahor.

Tri zatočenika iz Guantanama izrazila su u preliminarnom anketiranju želju da budu prebačeni u Sloveniju, a riječ je o ljudima koji bi se u Sloveniji lako socijalno integrirali, ocijenio je Mussomeli.

Riječ je o ljudima koji su pažljivo odabrani i ne bi predstavljali nikakav sigurnosni problem, a u SAD ne mogu biti primljeni jer je takvu mogućnost zakonom blokirao kongres, protiveći se tako prijedlogu predsjednika Obame, pojasnio je Mussomeli.

(Hina) xfl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙