FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji o Pahorovu boravku u SAD

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. veljače 2011.(Hina) - Trodnevni boravak predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora SAD-u i činjenica da se susreo i s predsjednikom Barackom Obamom, potvrda su partnerskog odnosa Slovenije kao članice EU-a i NATO saveza sa SAD-om te dokaz njezine pozitivne uloge u susjedstvu, ocijenili su u četvrtak slovenski mediji i analitičari.

Ljubljansko "Delo" navodi da je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji je pratio Pahora u SAD-u, naglasio da Obama ima vrlo "restriktivnu" politiku u zadnje dvije godine kad je riječ o susretima sa šefovima manjih država iz Europe.

Bijela kuća je u priopćenju za javnost nakon Pahorova posjeta Pahora navela da je potpredsjendik Biden nakon susreta s Pahorom naveo da postoji slaganje Slovenije i SAD-a o potpori učlanjivanju Hrvatske u EU, a to ističu i slovenski mediji, prenoseći ocjenu da je jačanju slovenske uloge pomogao upravo arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom.

Arbitražni sporazum u priličnoj je mjeri prošle godine obilježio dobar odnos SAD-a prema Sloveniji, što je sada potvrđeno, rekao je za "Delo" analitičar Borut Šuklje, nekadašnji slovenski veleposlanik u Beogradu, dodajući da bi model rješavanja graničnog pitanja koji su postigli Slovenija i Hrvatska mogao biti koristan i za druge zemlje u susjedstvu.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" ističe Pahorovu izjavu nakon sastanka s Obamom da je u njegovim razgovorima s potpredsjendikom SAD-a Bidenom bilo riječi i o situaciji u jugoistočnoj Europi i da Slovenija tu ima vodeću ulogu, no list napominje da je veći dio razgovora bio posvećen pitanjima EU-a i slovenskom prilogu misiji ISAF u Afganistanu, kao i slovenskim nastojanjima da se ojača gospodarska suradnja, osobito američke investicije.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙