FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žbogar u ponedjeljak u Sarajevu s austrijskim i bugarskim ministrom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 4. ožujka 2011.(Hina) - Kako bi dao poticaj liderima u BiH na konstruktivan dijalog, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar boravit će u ponedjeljak u Sarajevu, zajedno s austrijskim ministrom Michaelom Spindeleggerom i bugarskim ministrom Nikolajem Mladenovim, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Za posjet Sarajevu Spindelegger i Žbogar dogovorili su se krajem prošle godine na jednom sastanku OESS-a u Beču, a zajedno s bugarskim kolegom u BiH oni će se kod političkih lidera zauzeti za konstruktivno ponašanje koje bi vodilo k tomu da se pet mjeseci nakon izbora ipak konstituiraju vlada i parlament, te da porade na reformama potrebnim za brži napredak prema Europskoj uniji i NATO savezu.

Sastat će se i s predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, te održati predavanje na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti.

Slovenska vanjska politika primjetno je ponovo aktivnija u regiji u naporu da stekle status nespornog lidera u približavanju regije euroatlantskim asocijacijama, a u LJubljani ističu da je to omogućilo i uspješno rješavanja graničnog prijepora s Hrvatskom sklapanjem arbitražnog sporazuma.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je početkom ovog tjedna primio u posjet tročlano predsjedništvo BiH te tom prilikom izrazio zabrinutost da bi Europska unija zbog svojeg angažiranja na prevladavanju krize u sjevernoj Africi mogla zanemariti svoj prioritet proširenja prema jugoistoku kontinenta.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙