FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović proglašen osobom godine u regiji

Autor: slek
MOSTAR, 25. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović proglašen je osobom godine u regiji na manifestaciji Večernjakovog pečata kojega je u petak navečer organiziralo bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Josipović je po objašnjenju redakcije Večernjeg lista BiH dao veliki osobni doprinos izgradnji mostova pomirenja među državama u regiji. Priznanje mu je uručio glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

Josipović je govoreći u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače istaknuo da mu je priznanje značajno, napose stoga jer su BiH i Hrvatska prijateljske zemlje.

"Osjećam se kao kod kuće i u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci. Bosna i Hercegovina u Republici Hrvatskoj ima vjernog prijatelja. Naš je cilj isti, i RH će učiniti sve da BiH kao napredna zemlja uđe u EU. BiH sa zemljama regije ima europsku budućnost", rekao je Josipović nakon što je primio priznanje.

Tijekom manifestacije Večernjakovog pečata koju je izravno prenosila državna BH televizija te HRT plus video linkom poruku je uputila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Pozvala je da se BiH izgradi kao zemlja u kojoj će Hrvati biti ravnopravni s druga dva naroda.

"Ravnopravnost je ključna za stabilnost Bosne i Hercegovine. Bez ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda nema ni stabilnosti BiH", rekla je premijerka Kosor. Dodala je da je za Hrvatsku jedino prihvatljivo da Hrvati u BiH budu suvereni kao narod koji odlučuje o svojoj sudbini.

Tijekom svečanosti visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko je za hrvatskog predsjednika rekao kako je Josipović "arhitekt novog susjedstva".

Redakcija Večernjeg lista je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću dodijelila priznanje Media press kao osobi koja je ostavila najbolji dojam u javnim nastupima, a makedonskom predsjedniku Đorgeu Ivanovu priznanje za stabilizaciju odnosa u regiji. Na manifestaciji u Mostaru za osobu godine u BiH proglašen je gospodarstvenik Franjo Rajković iz Viteza, apostolskom nunciju u BiH Alessandru D'Erricu uručeno je priznanje za međureligijski dijalog, dok je priznanje za uspjeh godine dodijeljeno glavnom državnom odvjetniku BiH Miloradu Barašinu.

Josipović je večeras u kratkim bilateralnim susretima razgovarao s Radmanovićem te Ivanovim o stanju u regiji i europskim integracijama.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙