FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U očekivanju rasta kamatnih stopa euro blago ojačao

Autor: vmom
LONDON, 2. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima deviza, poglavito zahvaljujući očekivanjima viših kamatnih stopa u eurozoni.

Euro je tako ojačao 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3800 dolara.

Američka valuta ojačala je pak 0,1 posto prema japanskoj, na 81,93 jena.

Pozornost ulagača usmjerena je redovnom zasjedanju Europske središnje banke (ECB), zakazanom za četvrtak, koje bi po ocjeni tržišta moglo rezultirati oštrijim izjavama središnje banke vezano uz suzbijanje inflacije, s obzirom da je godišnja stopa inflacije u eurozoni daleko iznad ciljane bančine razine, koja glasi "blizu ali ispod" dva posto.

Podršku euru djelomice su pružili najnoviji podatci Eurostata o rastu proizvođačkih cijena u eurozoni u siječnju po najvišoj stopi u povijesti eurozone, ponajprije zahvaljujući rastu cijena energenata.

Jačanju eura ipak prijeti određena korekcija, s obzirom na nastavljene geopolitičke napetosti koje pojačavaju neizvjesnosti i potiču poskupljenje energenata, te pritišću cijene dionica na burzama.

Zabrinutosti u vezi visokih cijena nafte, koje bi mogle bi naštetiti globalnom oporavku, najvjerojatnije će ulagače odvratiti od rizičnih ulaganja i okrenuti ih valutama poput američkog dolara i švicarskog franka, koje smatraju sigurnim utočištima za kapital u neizvjesnim vremenima.

"Svjedočimo pogoršanju geopolitičke situacije koje će američkom dolaru ići na ruku", kazao je Ian Stannard, viši valutni strateg u BNP Paribasu.

"Općenito jačaju i rizici za euro, no pred zasjedanje ECB-a očekujemo da će imati dobru podršku. Kad prođe sastanak, mogli bi se vratiti problemi vezani uz dužničku krizu, pa bi se euro mogao naći pod pritiskom", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙