FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica stagniraju zbog prekupljenosti

Autor: scvi
LONDON, 9. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama jutros stagniraju oko najviših razina u zadnjih 29 mjeseci, dok tehnička slika pokazuje da su tržišta u području prekupljenosti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na gubitku 0,2 posto, na 1.175 bodova. Jučer je taj indeks blago oslabio, nadoknadivši ranije znatne gubitke izazvane podizanjem kamatnih stopa u Kini.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks trenutno su u minusu između 0,05 i 0,38 posto.

„Podizanje kamatnih stopa u Kini bio je s relativno niske baze i mislim da se tržišta samo konsolidiraju nakon snažnog uzleta. Tehnički indikatori ukazuju na prekupljenost, no gospodarski pokazatelji i zarade kompanija i dalje ulijevaju optimizam“, ističe Bernard McAlinden, investicijski strateg pri NCB Stockbrokersu.

Tehnički indikatori ukazuju da bi tržište moglo utonuti u dobitonosne prodaje, budući da je indeks relativne snage (RSI) Euro CTOXX 50 indeksa blue chip dionica eurozone danas nadomak 68 bodova, dok se 70 i više bodova smatra područjem prekupljenosti.

Po skoku cijene za 2,4 posto izdvaja se dionica Syngente. Ta najveća svjetska poljoprivredno-kemijska kompanija izvijestila je jutros o solidnim poslovnim rezultatima za zadnje lanjsko tromjesečje te najavila isplatu 17 posto veće dividende nego lani, u visini od 7 švicarskih franaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,17 posto, na 10.617 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙