FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dječja bolnica Srebrnjak sudjeluje u EU istraživanju o alergijskim bolestima

Autor: tmar
ZAGREB, 1. ožujka 2011. (Hina) - Dječja bolnica Srebrnjak sudjelovat će u iduće tri godine u istraživačkom projektu Europske unije "Atopica", koji će ispitivati utjecaj klimatskih promjena i promjena u tlu i zraku na nastanak alergijskih bolesti, kao jedna od 11 europskih partnera među kojima su zdravstvene ustanove iz Austrije, Italije, Francuske, Belgije, Njemačke i Velike Britanije.

Projekt traje tri godine i ukupno stoji 3,5 milijuna eura, a vrijednost dijela projekta koji će provoditi Dječja bolnica Srebrnjak, na uzorku od 1.000 djece u Hrvatskoj, iznosi 450 tisuća eura.

"Hrvatska je zbog svog goegrafskog položaja i klimatskih raznolikosti pogodna za takva istraživanja a naša je bolnica pozvana da se uključi u projekt kao jedna od 11 partnera u okviru konzorcija, zbog svojih stručnih referenci i kao jedan od europskih centara za dječju alergologiju", kaže pomoćnik ravnatelja doc. Davor Plavec.

Projekt, koji je dobio za svoju kvalitetu najviše ocjene, odobren je prije nekoliko dana, a liječnici sa Srebrnjaka, uz potporu još nekih centara u Hrvatskoj, istraživat će, među ostalim, izloženost djece do 10 godina inhalacijskim alergenima u vanjskom i unutarnjem okolišu, kako širenje biljnih i korištenje zemljišta utječe na raširenost alergena, posebice polena, te kako promjene u okolišu utječu na kliničku sliku alergijske bolesti kod nekog djeteta i kvalitetu njegova života.

Na temelju dobivenih rezultata, europske će agencije, poput onih za okoliš, javno zdravstvo i druge, izradi projekcije kretanja alergijskih bolesti u Europi u idućih 20 do 40 godina te donijeti preporuke što činiti i koje zdravstvene resurse pokrenuti ne bi li se one spriječile, kaže doc. Plavec.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙