FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelovar: policija dobila prostor za razgovor s djecom

Autor: turk
BJELOVAR, 1. ožujka 2011. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je danas u Bjelovaru posebno opremljenu prostoriju za razgovore s djecom žrtvama kaznenih djela.

Po riječima voditeljice Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju Renate Odeljan, MUP je za petnaest takvih prostorija u različitim policijskim upravama osigurao oko 219 tisuća kuna.

Prostorije su posebno opremljene predmetima i igračkama na koje djeca pozitivno reagiraju kako bi se djeca žrtve bilo kojeg oblika zlostavljanja osjećala sigurno i u prijateljskom okruženju. To je važno, ističe Odeljan, jer se pri razgovoru, koji za djecu može biti vrlo stresan, žele izbjeći daljnje posljedice koje on može uzrokovati. Bilo bi idealno imati barem dvije prostorije, jednu za pripremu i drugu za razgovor, napominje i dodaje kako to trenutačno nije svagdje moguće, te navodi primjere stranih zemalja, poput Slovenije, koje imaju poseban stan ili kuću uz policiju gdje se dijete žrtva dovodi na razgovor, što ima još bolji učinak.

Navela je kako se 80 posto slučajeva zlostavljanja djece događa u obitelji te je iznijela podatak da je, primjerice, 2006. godine bilo 3757 kaznenih djela u kojima su djeca bila žrtve neke vrste nasilja, a 2010. godine 2873 kaznena djela.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Vitomir Bijelić rekao je kako nastoje da se u svakoj policijskoj upravi u Hrvatskoj, opremi barem jedna takva prostorija te da će se njima, nažalost, sigurno koristiti. Ministarstvo unutarnjih poslova, kazao je, izradilo je projekt "Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece i maloljetnika te pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminala", koji je odobren, a financirat će ga Europska komisija s milijun i 600 tisuća eura kojima se namjerava opremiti još 45 prostorija za takve razgovore, što će uključivati i nabavu audiovizualne opreme.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić također je upozorila da su zlostavljana djeca "u stresnoj situaciji te je vrlo važan pristup jer ne znaju što ih očekuje". Posebno je istaknula da su važni prijateljsko okruženje, primjereni uvjeti i stručno osoblje, koji su jamstvo da će djeca biti zaštićena.

Istaknuta je i važnost rada s institucijama, poput škola, socijalnih ustanova i obiteljskog centra, i sličnih, no suradnja se, rečeno je, ne ostvaruje uvijek. Za razgovore s djecom žrtvama neke vrste nasilja u Hrvatskoj je osposobljeno 235 policijskih službenika.

(Hina) xturk ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙