FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važni datumi Gorbačovljeve vladavine

Autor: rtom
MOSKVA, 1. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Od ožujka 1985., kada je kao 54. godišnjak postao glavni tajnik Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije te iste jeseni predstavio plan gospodarskog restrukturiranja (perestrojka), pa sve do ostavke 1991., u političkom putu Mihaila Gorbačova ističe se dvanaestak važnih datuma.

- 26. travnja 1986. dogodila se eskplozija u nuklearnoj centrali Černobil u Ukrajini. Vlasti su katastrofu prikrivale nekoliko dana čime su odgovorne što se kontaminacija proširila i zahvatila stotine tisuća ljudi.

- Krajem godine vratio se u Moskvu disident i dobitnik Nobelove nagrade za mir Andrej Saharov nakon sedam godina prisilnog ezgila u Gorkom.

- U Washingtonu je Gorbačov 8. prosinca 1987. na 3. summitu s američkim kolegom Ronaldom Reaganom potpisao sporazum o uklanjanju raketa kratkog dometa.

- 7. prosinca 1988,. u govoru UN-u najavio je da će SSSR jednostrano smanjiti svoje postrojbe u istočnoj Europi i europskom dijelu SSSR-a za 500.000 ljudi.

Početkom 1989., potpuno su povučene sovjetske postrojbe iz Afganistana nakon deset godina rata. Na summitu u Pekingu Gorbačov i prvi čovjek Kine Deng Xiaoping normalizirali su odnose dviju zemalja nakon 30 godina prijepora.

- 12. do 15. lipnja Gorbačov je trijumfalno dočekan u Bonnu gdje je izjavio da će Berlinski zid pasti kada nestanu svi uvjeti koji su doveli do njegove gradnje.

- 7. listopada istočnonjemačkom vođi Erichu Honeckeru rekao je "Život kažnjava one koji kasne" , a 9. studenoga pao je Berlinski zid.

Iste se godine 1. prosinca zbio povijesni susret Gorbačova s papom Ivanom Pavlom II.

U 1990. godini Litva je prva objavila neovisnost od SSSR-a, no 13. siječnja 1991., sovjetski tenkovi ušli su u Vilnius pri čemu je 14 osoba ubijeno, a 700 ranjeno.

- 15. ožujka Gorbačov je izabran na petogodišnji predsjednički mandat, novu dužnost u SSSR-u.

- 16. srpnja Gorbačov i zapadnonjemački kancelar Helmut Kohl suglasili su se o ujedinjenju Njemačke, slobodne da uđe u NATO.

- 15. listopada Gorbačov je primio Nobelovu nagradu za mir.

U lipnju 1991., Boris Jeljcin izabran je za predsjednika Ruske Federacije na izravnim izborima, a 31. srpnja potpisan je START, prvi američko-sovjetski sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja.

- 19.-21. kolovoza konzervativni komunisti pokušali su državni udar protiv Gorbačova koji je bio na Krimu što je dovelo do ukidanja komunističke partije i raspada SSSR-a.

- 8. prosinca u Minsku, glavnome gradu Bjelorusije predsjednici Rusije, Ukrajine i Bjelorusije ustanovili su da Sovjetski Savez "više ne postoji" i 25. prosinca Mihail Gorbačov objavio je ostavku.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙