FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom preuzeo kontrolu nad plinskim poljem Kovikta - izvješće

Autor: gvla
MOSKVA, 1. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Ruski energetski div Gazprom u utorak je pobijedio na aukciji za preuzimanje kontrole nad jednim od najvećih sibirskih plinskih polja na koje se Rusija oslanja kako bi povećala izvoz energenata u Kinu, pišu u utorak tamošnji mediji.

Gazprom je preuzeo kontrolu nad poljem Kovikta u istočnom Sibiru za nešto više od 15 milijardi rubalja (375 milijuna eura), prenosi agencija RIA Novosti, pozivajući se na jednog visokog dužnosnika uključenog u tu transakciju.

Radi se o udjelu koji je bio pod kontrolom tvrtke RUSIA Petrolium, podružnice britansko-ruskog ulaganja TNK-BP koje je u lipnju proglasilo stečaj.

Vršitelj dužnosti izvršnog direktora RUSIA Petroliuma Aleksander Smetanin kazao je da će cijena transakcije biti objavljena u srijedu. "Aukcija je gotova i Gazprom je pobijedio", kazao je Smetanin a prenijela novinska agencija Interfax.

Gazpromova je ponuda nadjačala onu Vostokgazinvesta, podružnice energetske kompanije Rosneftegaz koja drži udio ruske vlade u najvećem proizvođaču nafte u toj zemlji Rosneftu.

Kovikta se nalazi 450 kilometara sjeveroistočno od Irkutska a sadrži procijenjenih 2.000 milijardi prostornih metara prirodnog plina, te se smatra vodećim potencijalnim izvorom opskrbe za energentima gladnu Kinu.

TNK-BP je već 2007. pristao to naftno polje prodati ruskom plinskom divu Gazpromu za oko milijardu dolara. No, taj sporazum nikada nije realiziran.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙