FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kini novi pozivi na "revoluciju jasmina"

Autor: rtom
PEKING, 28. veljače 2011. (Hina/AFP) - Kineske sigurnosne snage spriječile su tijekom vikenda "revoluciju jasmina" i pritom čak napale strane novinare, no uzalud jer se virus slobode s Bliskog istoka proširio Kinom te su u ponedjeljak na društvenim mrežama osvanuli pozivi na nove skupove 6. ožujka.

"Po odzivu 27. veljače, vidimo da se pokret proširio na stotinu gradova i tako uvelike premašio naša očekivanja o 27 gradova", stoji u tekstu koji poziva istomišljenike na nove prosvjede iduće nedjelje, a potpisuju ga organizatori, anonimni građani nevladine udruge putem Facebooka, Twittera i drugih mreža.

Prvi pozivi na "skupove jasmina" u 13 kineskih gradova pojavili su se na internetskim stranicama Kineza koji žive u Sjedinjenim Državama.

U duhu tuniske "revolucije jasmina" traže od vlade transparentnost i slobodu izražavanja, a napose se obraćaju onima koji trpe nepravdu - intelektualcima, visokoškolovanima nezaposlenim ljudima, kršćanima i članovima sljedbe Falungonga, ljudima kojima je oduzeto vlasništvo te mladeži.

U nedjelju su masovno raspoređeni policajci u odorama i u civilu spriječili prosvjede u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima. Brutalno su spriječili snimatelja postaje Bloomberg Newsa u pokušaju da snimi skup te je s ozljedama završio u bolnici.

Američko veleposlanstvo izrazilo je zabrinutost zbog brutalnosti kineske policije i pozvalo vladu da poštuje prava stranih novinara na izvještavanje i temeljne slobode, uključujući slobodu izražavanja, te da skrbi za sigurnost sviju, a napose žrtava zastrašivanja.

Klub stranih novinara u Kini izrazio je ogorčenost napadom na novinara koji je radio svoj posao.

Sa širenjem arapske revolucije, kineske vlasti vidljivo su oprezne i odlučne svaku zamisao o pobuni u Kini zatrti u samome začetku.

Televizijski prilozi iz Kine cenzurirani su na kanalima CNN i TV5, a gradske vlasti Pekinga pozvale su krajem tjedna predstavnike stranih medija da za svaki intervju od njih zatraže dopuštenje. U pojedinim slučajevima zabranili su novinarima pristup Wanfujingu, glavnoj trgovačkoj ulici u Pekingu, nedaleko od Tiananmena.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙