FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veleposlanik u Kini osudio nasilje nad novinarima

Autor: dhai
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - Američki veleposlanik u Kini prosvjedovao je zbog pritvora i premlaćivanja stranih novinara na poprištu planiranih antivladinih prosvjeda u Pekingu, izvijestili su u ponedjeljak elektronički mediji u SAD-u.

Tajanstvenom objavom na internetu, Kinezi su pozvani da drugu nedjelju zaredom u cijeloj zemlji izađu na "skupove jasmina", prosvjedna okupljanja nadahnuta narodnim pobunama na Bliskom istoku. Tisuće policajaca preplavili su mjesta predviđena za prosvjede, onemogućujući da oni uopće započnu.

U objavi na internetskoj stranici američkog veleposlanstva u ponedjeljak, veleposlanik Jon Huntsman je naveo kako je razgovarao s nekoliko novinara koji su izjavili da su nezakonito zatočeni ili uznemiravani dok su pokušavali izvještavati o prosvjednim skupovima. Jedan novinar je teško pretučen i uhićen na nekoliko sati.

Huntsman je policijske akcije nazvao "neprihvatljivim i duboko uznemirujućim". Kinesku vladu pozvao je da počinitelje pozove na odgovornost, te da poštuje prava stranih novinara u Kini.

Urednica dopisništva Glasa Amerike (VoA) u Pekingu, Stephanie Ho, bila je među onima koji su maltretirani na poprištu skupa u Pekingu. Osoba koja je izgledala kao policajac u civilu gurnula ju je u jednu trgovinu , a zatim je pritvorena na sat vremena, izvijestila je VoA.

Nekoliko je novinara izjavilo da su im foto-aparati i kamere oduzete, a snimke izbrisane.

Prije tijekom ovoga tjedna Kinezi su objavom preko interneta pozvani da se pojave na određenim mjestima u Pekingu, Šangaju i 11 drugih gradova i tamo jednostavno "šetaju" u određenom satu. Autori objave nisu se identificirali, ali se vjeruje da su kineski disidenti koji žive u inozemstvu.

Kineska vlada blokirala je web objave i tekstualne poruke koje se odnose na "jasmin revoluciju" - val prosvjeda na Bliskom istoku započet u Tunisu.

To je treći put u zadnja tri tjedna da se veleposlanik Huntsman javno suprotstavlja represiji koju vladajuća Komunistička partija Kine provodi nad disidentima.

Huntsman, bivši republikanski guverner Utaha kojem uskoro istječe veleposlanički mandat, figurira kao jedan od mogućih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2012. godine.

(Hina) xdh yj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙