FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD gomila mornaricu dok Kina gradi nosač

Autor: bcav
HONG KONG, 21. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Visoki časnik američke mornarice pozvao je u ponedjeljak Kinu da se suzdrži od provokacija, dok istodobno gradi svoj prvi nosač zrakoplova, i dodao da će Washington nastaviti poboljšavati svoje vojne kapacitete u Pacifiku.

Rast kineskog vojnog proračuna i mornaričkih potencijala uznemirili su SAD i susjedne zemlje proteklih godina, a Peking će k tome pustiti u pogon svoj prvi nosač zrakoplova, najprije za potrebe vojne obuke što je prvi korak prema punoj operativnoj upotrebi.

"Iskreno se nadamo da će Kina, dok nastavlja razvijati svoju mornaricu što bi uskoro moglo uključivati i nosač zrakoplova, koristiti te potencijale odgovorno i konstruktivno", rekao je viceadmiral Scott Van Buskirk tijekom posjeta Hong Kongu.

Viceadmiral koji zapovijeda američkom 7. flotom, najvećom dosad raspoređenom vojnom silom koja se sastoji od 70 brodova i 300 zrakoplova, također je pozvao Kinu da ne koristi svoj vojni kapacitet na "prijeteći i provokativan način".

Visoki dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u Pekingu da modernizacija obrambenih potencijala nije razlog za uzbunu. Novinarima je rekao kako je uvjeren da će Kina i SAD izbjeći nasilan sukob.

"Napravljeno je mnogo loših procjena, čak i ona da je rat između Kine i SAD-a neizbježan, da je na pomolu američko-kineski sukob. Mislim da za to nema dovoljno dokaza", rekao je neimenovani kineski dužnosnik.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙