FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se suzdržano trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 28. veljače 2011. (Hina) - U nedostatku poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje smanjeni obujam trgovanja, a s obzirom na prosvjede tijekom vikenda, ulagači će vjerojatno biti suzdržani glede novih investicijskih odluka.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,28 posto, na 2.250 bodova, a Crobex10 0,27 posto, na 1.232 boda. To je manji pad nego tjedan dana prije, kada su oba indeksa zabilježila gubitak veći od 3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 162 milijuna kuna, što je 31 milijun manje nego tjedan dana ranije.

„Prošlotjedno trgovanje na domaćem tržištu dionica obilježili su poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle i Atlantic grupe. Iako su rezultati Ericssona bili lošiji nego prethodne godine, investitore je oraspoložila dividenda od 190 kuna, zbog čega je cijena te dionice porasla gotovo 9 posto“, kaže Žaran Perić, savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

A iako je Atlantic grupa objavila odlične poslovne rezultate za prošlu godinu, izostala je reakcija investitora, te je cijena te dionice ostala gotovo nepromijenjena na tjednoj razini, na 795 kuna.

„Osim poslovnih rezultata, na domaću burzu prošloga tjedna utjecala je i nestabilna trgovina i pad najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa zbog nemira u Libiji i skoka cijena nafte iznad 100 dolara po barelu“, dodaje Perić.

Nakon tri tjedna rasta, na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, pa je sada glavno pitanje na tržištu je li korekcija na niže završena ili je to tek početak. Dow Jones indeks pao je prošloga tjedna 2,1 posto, dok je S&P 500 oslabio 1,7, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

Zbog strahovanja da će prosvjedi u Libiji narušiti opskrbu naftom, cijena 'crnog zlata' porasla je prošloga tjedna oko 13 posto. To loše utječe na dionice jer se ulagači plaše da će visoke cijene goriva izazvati slabljenje potrošnje, što bi moglo narušiti oporavak američkog gospodarstva.

Nastavi li cijena nafte rasti, cijene dionica nastavit će padati, procjenjuju analitičari.

U fokusu ulagača na Wall Streetu bit će ovoga tjedna makroekonomska izvješća, a s najvećim nestrpljenjem očekuju se podaci o zaposlenosti u SAD-u.

To će izvješće biti objavljeno u petak, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u siječnju broj novih radnih mjesta u američkom privatnom sektoru povećan za otprilike 190.000, što bi bio najveći skok zaposlenosti od travnja prošle godine.

„Ovoga tjedna domaći će investitori pratiti razvoj situacije na najvećim svjetskim tržištima kapitala. Osim nemira u Libiji, tijekom vikenda svjedočili smo prosvjedima i u vlastitom dvorištu, pri čemu su u Zagrebu zabilježeni neredi i brojna uhićenja nasilnih prosvjednika. Takva politička situacija otežat će odluke investitora u vezi investicija, te stoga danas na domaćem tržištu očekujem stagnaciju indeksa i smanjeni obujam trgovanja“, zaključuje Perić.

Očekuje se daljnji pad zaposlenosti

Od makroekonomskih izvješća Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o zaposlenosti, koji će, kako se očekuje, pokazati da je i u siječnju nastavljen negativni trend.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u siječnju broj zaposlenih smanjen za 11.600, nakon što je u prosincu izgubljeno 13.800 radnih mjesta. Njihove procjene kreću se od gubitka 4.000 do 16.700 radnih mjesta.

Pokažu li se te procjene točnima, broj ukupno zaposlenih pao bi, na otprilike 1,37 milijuna.

Nastavak negativnih trendova na tržištu rada je očekivan, s obzirom na slabost gospodarstva, navode makroekonomisti.

Nedavno je objavljeno da je u siječnju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano oko 334.000 nezaposlenih, što je za otprilike 14.500 osoba, ili 4,5 posto, više u odnosu na prethodni mjesec.

Pritom je stopa nezaposlenosti skočila s 18,8 na 19,6 posto, najvišu razinu od svibnja 2003. godine.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙