FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juppe novi francuski ministar vanjskih poslova

Autor: mtro
PARIZ, 27. veljače 2011. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je u nedjelju navečer da je dosadašnjeg ministra obrane Alaina Juppea imenovao ministrom vanjskih poslova na mjesto Michele Alliot-Marie koja je podnijela ostavku.

"Odlučili smo reorganizirati ministarstva vanjskih poslova i obrane", rekao je šef francuske države.

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Alliot-Marie podnijela je u nedjelju ostavku zbog niza gafova glede krize u Tunisu zbog kojih je njezina popularnost pala na rekordno nisku razinu.

Juppe je iskusni konzervativni političar koji je tijekom devedesetih godina obnašao dužnosti premijera i ministra vanjskih poslova.

Sarkozy je također najavio imenovanje senatskog čelnika vladajućeg UMP-a Gerarda Longueta na mjesto ministra obrane, a njegova najbližeg suradnika Claudea Gueanta na mjesto ministra unutarnjih poslova umjesto Bricea Hortefeuxa.

Zahtjevi da Alliot-Marie podnese ostavku pojačali su se posljednjih dana nakon niza njezinih gafova, poput odmaranja u tuniskom ljetovalištu dok su u toj zemlji trajali protuvladini prosvjedi. Isto tako, prihvatila je letjeti privatnim zrakoplovom suradnika u međuvremenu svrgnutog tuniskog predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙