FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska spremna organizirati drugu donatorsku konferenciju za Palestinu

Autor: mtro
PARIZ, 3. veljače 2011. (Hina) - Francuski premijer Francois Fillon razgovarao je u četvrtak u Parizu s palestinskim premijerom Salamom Fajadom i pozvao na pokretanje mirovnog procesa, koji je blokiran od jeseni, te istaknuo da je Francuska sprema organizirati novu donatorsku konferenciju.

Francuska je spremna organizirati drugu donatorsku konferenciju pod uvjetom da bude politička i da vodi do osnivanja buduće palestinske države, izjavio je Fillon na konferenciji za novinare koju je održao s Fajadom.

Palestinski premijer je prvi puta u službenom posjetu Francuskoj i trebao bi se sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Ta pomoć je tema razgovora tijekom večere koju je organizirala ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie u nazočnosti šefice diplomacije EU Catherine Ashton, norveškog ministra vanjskih poslova Jonasa Gahr Stoerea i Garryja Grappa, zamjenika specijalnog predstavnika Kvarteta Tonyja Blaira.

Prva donatorska konferencija u prosincu 2007. u Parizu rezultirala je isplatom 7,7 milijardi tada obećanih dolara tijekom tri godine, od kojih 4,3 milijarde pomoći proračunu.

Fillon je istaknuo potrebu trenutačnog pokretanja mirovnog procesa, koji je u slijepoj ulici od rujna nakon što je istekao moratorij na naseljavanje na Zapadnoj Obali.

Francuski premijer rekao je da Europa ne može i dalje plaćati a ne sudjelovati u političkim odlukama, te da je nužan novi, kolektivniji pristup, koji bi više uključivao Bliskoistočni kvartet (SAD, UN, Rusija i EU).

U subotu će se održati ministarski sastanak Bliskoistočnog kvarteta u Muenchenu.

(Hina) xtm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙