FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska u petak bira parlament

Autor: rtom
ZAGREB/DUBLIN, 24. veljače 2011. (Hina) - Irci u petak biraju na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je premijer Brian Cowen morao raspisati zbog raspada vladajuće koalicije nakon prihvaćanja međunarodnog planom spašavanja zemlje koju su do financijske krize 2008. nazivali "keltskim tigrom".

Plan spašavanja vrijedan 85 milijarda eura, koji je Irska u studenome potpisala s Eurpskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u studenome, potopio je Cowenovu vladu. Mnogi su Irci obraćanje za pomoć međunarodnim ustanovama doživjeli kao nacionalno poniženje i osudili vladu jer u razdoblju krize nije uspjela očuvati sve do 2008. odličan gospodarski rast.

Cowen je doživio i pobunu unutar vlastite stranke Fianne Fail (FF, centar) te je najavio da će se povući iz politike nakon izbora na koje je pozvano 3,1 milijun birača.

Međutim, i FF će pretrpjeti težak poraz nakon 14 godina vlasti, predviđaju ankete dajući joj 14 do 15 posto glasova, što bi značilo 20-ak mjesta umjesto dosadašnjih 74 u parlamentu od 166 mjesta.

Protivničkoj stranci Fine Gael (također centar) trebalo bi svanuti i ankete joj predviđaju 38 do 40 posto glasova, odnosno 72 mjesta umjesto sadašnjih 51 u parlamentu.

Kao pobjednica izbora ona bi vlast formirala s laburistima, strankom ljevice kojoj ankete predviđaju 18 do 20 posto glasova.

Nagli porast popularnosti Fine Gael duguje agresivnome govoru svoga predsjednika. Bivši nastavnik, 59-godišnji Enda Kenny traži da Irska s međunarodnim ustanovama "ispregovara nove kamatne stope i cijenu restrukturiranja banka", u čemu ga podržava 82 posto Iraca.

Irska plaća 6 posto kamata na dobivene zajmove, što je previše po Kennyjevoj ocjeni. On pak budi veliku zabrinutost u EU koji se pita hoće li on provoditi drakonske mjere štednje koje je uvela sadašnja vlada.

Oko 14 posto Iraca je nezaposleno i oni sve više, kao i nekada dok je Irska bila zemlja snažne emigracije, razmišljaju o odlasku u inozemstvo.

U petak se za mjesto u parlamentu prvi put natječe Gerry Adams, lider stranke Sinn Fein, kojega zbog mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj smatraju junakom, no u Republici Irskoj povezuju ga s umorstvima za koje je odgovorna teroristička organizacija IRA (Irska republikanska armija).

Članovi obitelji žrtava napada koje je počinila IRA vodili su kampanju "Ne glasajte za Adamsa", no on odbacuje sve optužbe i svaku povezanost s IRA-om.

Sinn Fein je druga po snazi stranka u Ulsteru, no u Republici Irskoj drže je rubnim ljevičarskim pokretom povezanim s terorističkom organizacijom. "Shinners" u sadašnjem sazivu ima pet zastupnika, ali snažno buđenje nacionalnog irskog osjećaja potaknulo je popularnost i Sinn Feinu predviđaju 11 mjesta.

Tragična strana irske gospodarske krize otkriva se u porastu stope samoubojstava. Više od 500 samoubojstava zabilježeno je 2009., ili 24 posto više u odnosu na 2008., no sumnja se da je brojka i veća. Više Iraca sada počini samoubojstvo nego što pogiba u prometu, piše Reuters prenoseći ocjenu udruga koje porast povezuju s ekonomskom krizom što je zemlju pogodila 2008.

Izborni rezultati bit će objavljeni u petak navečer.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙