FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fatah pozvao na izbore, Hamas odbio

Autor: djan
RAMALAH, 12. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas odlučio je u subotu da će se palestinski predsjednički i parlamentarni izbori održati prije rujna, ali je islamistička skupina Hamas odmah odbacila takav potez, naglasivši time podjelu među dvjema najjačim palestinskim strankama.

"Palestinsko čelništvo odlučio je održati predsjedničke i parlamentarne izbore prije rujna", rekao je novinarima Jaser Abed Rabo, bliski suradnik Mahmuda Abasa.

"Pozivamo sve strane na zajedništvo i odbacivanje nesuglasica", dodao je Rabo, aludirajući na gorko suparništvo Abasova Fataha, koji ima vlast na Zapadnoj obali, i Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze.

Hamasov glasnogovornik Fauzi Barhum rekao je da Abas nema legitimitet za raspisivanje izbora. "Hamas u tome neće sudjelovati, nećemo te izbore učiniti legitimnima i nećemo priznati rezultate", naglasio je.

Hamas je pobijedio na posljednjim palestinskim parlamentarnim izborima 2006. i formirao vladu koju je bojkotirala međunarodna zajednica. Kratkotrajno je stoga zaživjela vlada nacionalnog jedinstva Fataha i Hamasa, koja se brzo raspala, a suparništvo dviju frakcija doseglo je vrhunac Hamasovim protjerivanjem Fataha iz Gaze 2007. godine.

Rabo je također u subotu priopćio da je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat podnio ostavku zbog odgovornosti što su tajni dokumenti iz izraelsko-palestinskih pregovora nedavno procurili u javnost, ali Abas još nije odlučio hoće li ostavku prihvatiti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙