FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovski parlament bira predsjednika i vladu

Autor: brad
PRIŠTINA, 22. veljače 2011. (Hina) - Izvanredna sjednica kosovskog parlamenta na kojoj bi trebali biti izabrani predsjednik i vlada Kosova održava se u utorak poslijepodne u Prištini, a jedini kandidat za kosovskog predsjednika Behgjet Pacolli nije ni u prvom ni u drugom krugu glasovanja dobio dovoljan broj glasova.

Za izbor predsjednika, prema kosovskom Ustavu, potrebno je dobiti dvotrećinsku većinu glasova, koliko treba i za drugi krug glasovanja, a ne prođe li kandidat ni u tom krugu, u trećem krugu glasovanja traži se obična većina od ukupno 120 zastupnika u kosovskom parlamentu.

Današnja izvanredna sjednica Skupštine Kosova počela je bez zastupnika oporbenog Demokratskog saveza Kosova (27 zastupnika), dok su u tijeku sjednice dvoranu napustili i zastupnici Alijanse za budućnost Kosova (11) i pokret Samoopredjeljenje (14).

U prvom krugu glasovanja Pacolli, kandidat većinske koalicije Demokratske partije Kosova (DPK), čelnika Hashima Thacija i Pacollijeve Alijanse za novo Kosovo, dobio je 54 glasa, 11 glasova protiv, a dva glasa su bila nevažeća.

Zastupnici oporbenih Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredjeljenje napustili su dvoranu prije glasovanja obrazloživši to željom da ne sudjeluju u izboru onih za koje nisu sigurni da će raditi na dobrobiti Kosova. Predstavnik oporbenog Demokratskog saveza Kosova ustvrdio je pak da su izbori 12. prosinca bili neregularni te da treba izabrati privremenu vladu koja bi pripremila nove izbore.

Glasovanje je nakon prvog kruga ponovljeno. U drugome krugu 58 zastupnika glasovalo je za, 7 protiv i dva su bila suzdržana.

Nakon drugog kruga glasovanja, mandatar za sastav vlade Hashim Thaci zatražio je od predsjednika Skupštine Jakupa Krasniqija stanku, što je i odobreno, ali ni nakon gotovo pola sata sjednica nije nastavljena.

Ako predsjednik ne bi bio izabran ni poslije trećeg kruga glasovanja došlo bi do raspuštanja parlamenta i održavanja novih izbora u roku od 45 dana.

Na današnjem zasjedanju trebala je biti izabrana i nova kosovska vlada, za čijeg je mandatara imenovan dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci.

(Hina) xbb ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙