FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarci OESS-a osudili nasilje u Libiji

Autor: spuc
BEČ, 24. veljače 2011. (Hina) - Parlamentarci zemalja članica OESS-a na 10. zimskom zasjedanju koje je počelo u četvrtak u Beču oštro su osudili nasilje i krvoproliće u Libiji i zatražili od Libije da poštuju prava svojih građana.

Na plenarnoj sjednici dvodnevnog zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a, na kojemu sudjeluje više od 250 parlamentaraca iz 56 zemalja članica OESS-a, oštro je osuđeno nasilje i krvoproliće u Libiji, od Libije je zatraženo poštivanje prava njezinih građana te izražena velika zabrinutost za daljnji razvitak događaja.

U raspravi je rečeno da s jedne strane postoji nada da će autoritarni režimi nestati, ali s druge strane da će se represivne mjere nastaviti, što izaziva veliku zabrinutost.

Predsjedavajući OESS-a, ministar vanjskih poslova Litve Audronius Ažubalis, osudio je nasilje nad civilnim pučanstvom u Libiji i zatražio prestanak "brutalnog nasilja nad stanovništvom".

Ažubalis se zauzeo za jačanje suradnje i zajedničkog rada svih država članica OESS-a kako bi on postao učinkovitiji, kako je rekao "obveze i ciljevi OESS-a moraju se temeljem Helsinškog procesa više ostvarivati".

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula ocijenio je da je aktualno zasjedanje Parlamentarne skupštine značajno zbog pritisaka kojima je izložen OESS.

Riječ je "o pritisku događaja na OESS a oni su dvojaki - pritisak koji dolazi od aktualnih političkih zbivanja koji se odvijaju na području zemalja OESS-a ali i zbivanja u susjedstvu, prije svega na južnom Sredozemlju", ocijenio je Picula i nastavio da druga vrsta pritiska proizlazi iz procesa otvorenog na summitu u Astani. Riječ je o obnovi OESS-a, kazao je.

Čelnici zemalja članica OESS-a u Astani nisu uspjeli dogovoriti akcijski plan ali su izrazili privrženost temeljnim načelima na kojima se temelji OESS.

Zimsko zasjedanje u Beču prvi je veći skup OESS-a nakon Astane i test je za organizaciju da pokaže koliko ozbiljno slijedi sve što je naznačeno u Kazahstanu.

Na bečkom zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a Picula će prvi put sudjelovati u izradi nacrta izvješća u odviru odbora za politička i sigurnosna pitanja na temu "kako povećati učinkovitost OESS-a". Izvješće i pripadajuća rezolucija bit će, kako se očekuje, usvojena na ljetnom zasjedanju PS OESS-a u Beogradu.

Osim toga Picula će predvoditi promatračku misiju međunarodne zajednice na predsjedničkim izborima u Kazahstanu početkom travnja, što je prema njegovim riječima "dokaz da se rad izaslanstva Hrvatskog sabora pri PS OESS-a priznaje i na neki način iskazuje priznanje i Hrvatskoj, koja će biti domaćin jesenskog zasjedanja PS OESS-a u Dubrovniku".

(Hina) xspuc yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙