FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarci OESS-a na zimskom zasjedanju

Autor: spuc
BEČ, 24. veljače 2011. (Hina) - Parlamentarci zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), okupili su se u četvrtak u bečkom Hofborgu na redovitom zimskom zasjedanju kako bi razmotrili aktualna zbivanja na području sigurnosti, suradnje, gospodarskog razvitka i ljudskih dimenzija, a posebna tema zasjedanja bit će stanje u Sjevernoj Africi.

Na zimskom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koja traje od 24. do 25. veljače, sudjeluje više od 250 parlamentaraca iz 56 zemalja članica OESS-a. Među njima je i izaslanstvo Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini OESS-a koje vodi Tonino Picula. Picula je ove godine je i izvjestitelj odbora za politička pitanja i sigurnost te skupštine, a u hrvatskom je izaslanstvu i tajnik nacionalnog parlamentarnog izaslanstva u OESS-u Milovan Petković.

Prvenstvena zadaća parlamentarne skupštin OESS-a je promicanje demokratskih vrijednosti, sigurnosti, stabilnosti i suradnje na području zemalja članica OESS-a koje obuhvaća države Europe, Sjeverne Amerike, Kavkaza i Središnje Azije, od Vancouvera do Vladivostoka.

Neke od tema o kojim će parlamentarci razgovarati jesu razvoj demokratskih vrijednosti, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, suzbijanje svekolikih oblika prekograničnog organiziranog zločina, posljedice terorizma, a posebna tema bit će stanje u zemljama Sjeverne Afrike o čemu će parlamentarci razgovarati sa sredozemnim partnerima.

Također, sudionici zimskog zasjedanja razgovarat će o temi "Imigracija, integracija, multietnički dijalog na području zemalja OESS-a", a na sjednici stalnog odbora u okviru zasjedanja bit će riječi i o pripremama za jesensko zasjedanje u Dubrovniku početkom listopada.

Na zajedničkoj sjednici triju glavnih skupštinskih odbora pod predsjedanjem predsjednika parlamentarne skupštine Petrosa Efthymiua, parlamentarcima će se obratiti austrijski predsjednik Heinz Fischer, predsjednica austrijskoga parlamenta Barbara Prammer, predsjednik OESS-a litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis te glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut.

(Hina) xspuc yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙