FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 13. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

KAIRO - U nedjelju ujutro, prvog radnog dana nakon svrgnuća egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, ponovno je uspostavljen promet oko kairskog trga Tahrira, središta revolucije, no na samome trgu i dalje se okupljaju mnogobrojni stanovnici, prenosi France presse. Za prometovanje vozila otvoren je veći dio trga, kairske prometne žile kucavice. Još uvijek je zatvoren onaj dio na kojemu se i dalje nalaze grupice prosvjednika, koje su se obvezale da će tamo ostati sve dok vojska ne ispuni svoja obećanja. Pod šatorima ili na tlu u vrećama, kako prenosi novinar AFP-a, još uvijek spavaju i zadržavaju se prosvjednici, ali ipak u puno manjem broju nego prethodnih dana. Egipatska vojska u subotu je priopćila da će aktualna vlada ostati na dužnosti dok se ne sastavi nova te da će Egipat poštovati međunarodne sporazume, što bi trebalo odagnati zabrinutost Izraela i SAD-a. "Sadašnja vlada i guverneri vodit će poslove do uspostave nove vlade", rekao je jedan visoki vojni časnik u izjavi koju je prenijela državna televizija dan nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubarak. Vojska je obećala mirnu tranziciju vlasti. Nakon dva dana slavlja i karnevalske atmosfere u gradu očekuje se da će se u nedjelju život u Kairu vratiti u normalu, s otvaranjem prodavaonica i povratkom ljudi na posao.

WASHINGTON - Konzervativni republikanski kongresmen Ron Paul pobijedio je u subotu navečer na neobaveznom testnom glasovanju za najpoželjnijeg republikanskog kandidata na sljedećim američkim predsjedničkim izborima, javljaju agencije. Glasovanje, tzv. "straw poll", organizirano je godišnjoj konvenciji Republikanske stranke (CPAC) u Washingtonu. Teksaški kongresmen Paul dobio je 30 posto glasova, ispred bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja s 23 posto. Glasovalo je 3742 članova i simpatizera Republikanske stranke, javlja Reuters. CPAC je prilika potencijalnim kandidatima da, godinu dana prije prvih stvarnih predizbora, vide kako stoje među biračima i privuku financijere, navodi BBC. Svi ostali potencijalni kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju daleko su zaostali. Guverner New Jerseyja Chris Christie i bivši guverner Novog Meksika Gary Johnson osvojili su po šest posto, a bivša kandidatkinja za američku potpredsjednicu Sarah Palin svega tri posto glasova. Ona nije nazočila stranačkoj konferenciji zbog drugih obaveza, javlja BBC. Ron Paul, koji je 2008. izgubio nominaciju od senatora John McCaina, pobijedio je na "straw pollu" i prošle godine. Međutim, analitičari smatraju da Paul zbog svojih tvrdolinijaških stavova nema izgleda osvojiti nominaciju 2012. godine i ukazuju na to da je odličan rezultat drugoplasiranog Romneyja pokazatelj da bi mogao biti u stanju povesti snažnu kampanju.

LJUBLJANA - Slovenija ne bi smjela olako shvatiti tvrdnje da su je pripadnici jednog klana napuljske Camorre doživljavali kao "mafijaški raj" i u njoj slobodno djelovali, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju Roberto Saviano, pisac kultne knjige "Gomorra". Saviano je u "La Repubblici" nedavno objavio zatvorsku ispovijest mafijaša-pokajnika Maurizia Prestierija koji je, među ostalim, rekao da su se pripadnici jednog klana Camorre za vrijeme međuklanovskih obračuna u Napulju sklanjali u Sloveniju, gdje su znali boraviti i više mjeseci pod pravim imenima jer su se osjećali sigurnima. U Sloveniji su minimalizirali taj problem. "Boravci mafijaških klanova u Sloveniji nisu nikakva nepoznanica: oni našu državu koriste kao mjesto gdje se odmaraju, ali se ovdje ne upuštaju u kriminalnu aktivnost", izjavio je Drago Kos, donedavni predsjednik vladina ureda za suzbijanje korupcije, inače iskusni kriminalist. Protiv njih se nije moglo djelovati bez odgovarajuće međunarodne tjeralice, a oni se kriminalnom aktivnošću u Sloveniji nisu bavili, rekao je Kos. U razgovoru za Slovensku televiziju Saviano tvrdi da Prestierijeve tvrdnje ne treba tako olako shvaćati i da je njegovu ispovijest objavio kao upozorenje da u nekim europskim zemljama, ne samo u Sloveniji, ne postoje središta za borbu protiv mafije, pa te zemlje reagiraju samo ako to zatraže države iz kojih dolaze kriminalci. "Prestieri mi je ispričao da su u Sloveniji znali boraviti i po devet mjeseci i uopće se nisu vraćali u Napulj. Sloveniju su smatrali jednom vrstom centrale iz koje su upravljali novcem, ljudima i oružjem. Rekao mi je da su ga kupovali od Srba i Hrvata i preko Slovenije vozili u Italiju. Od drugih mafija s kojima su imali uhodane kanale dobivali su što su htjeli", ustvrdio je Saviano u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙