FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ćorićeva obrana počela iznositi završne riječi

Autor: spuc
ZAGREB, 22. veljače 2011. (Hina) - Obrana bivšeg zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića u utorak je u završnim riječima na haaškom suđenju šestorici vojnih i civilnih čelnika bosanskih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata na području BiH poručila da haaško tužiteljstvo u ovom predmetu želi pobjedu pod svaku cijenu ne obazirući se na istinu.

Tužitelji želi sebe predstaviti kao vitezove međunarodne pravde ali međunarodna pravda podrazumijeva i otkrivanje istine i poštivanje prava optuženih, poručila je Ćorićeva braniteljica Dijana Tomašegović Tomić osvrćući se na završne riječi haaških tužitelja u kojima su poručili da predstavljaju žrtve ratnih zločina u BiH.

Tužiteljstvo je optužilo obranu da je izvodila lingvističke bravure i krivo interpretirala dokaze, a to su radili upravo tužitelji, kazala je Tomašegović Tomić optužujući tužiteljstvo da je interpretiralo iste dokumente na različite načine ovisno o tome kako im je odgovaralo, neke je ignoriralo a čak su i "fabricirali činjenice kojih nema u dokumentima".

Tako postupa onaj koji želi pobjedu pod svaku cijenu a ne onaj koji se bori za međunarodnu pravdu, poručila je Ćorićeva odvjetnica.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić - optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a cilj kojeg je etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da ih se proglasi krivima i kazni zatvorskim kaznama u rasponu od 25 do 40 godina zatvora. Za Ćorića su zatražili 35 godina zatvora.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙