FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: građevinari iz Hrvatske i Srbije o suradnji

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. veljače 2011. (Hina) - Predstavnici gospodarskih komora i građevinskih tvrtaka iz Hrvatske i Srbije na današnjem su sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS) ocijenili kako je međusobno povezivanje tvrtaka i njihova suradnja te zajednički nastup na velikim inozemnim projektima jedan od načina za prevladavanje problema uzrokovanih gospodarskom krizom te za ukupno unaprjeđenje gospodarstava dviju zemalja.

Predstavnici po dvadesetak građevinskih tvrtaka iz Hrvatske i Srbije istaknuli su i ulogu diplomacija i vlada dviju zemalja u poboljšavanju uvjeta za sudjelovanje građevinara na projektima u regiji i na trećim tržištima.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u projektima u zemljama regije, Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, kao i u Alžiru, Libiji, Iranu, a dogovoreno je osnivanje radnih skupina koje će u idućih mjesec dana predložiti projekte na kojima postoje mogućnosti suradnje i zajedničkog nastupa te razraditi mjere za pomoć pri sklapanju velikih poslova koje će predložiti vladama dviju država.

Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak ocijenio je da će današnji skup značiti jedno novo doba u odnosima između dviju zemalja te da može donijeti koristi Hrvatskoj i Srbiji i cijeloj regiji.

U regiji ima toliko mogućnosti i potreba da tvrtke obiju država "mogu puno pomoći i učiniti", rekao je, dodajući da bi se poslije "moralo početi razgovarati i o povezivanju s ostalim zemljama regije, ne samo iz bivše SFRJ, nego i zemljama kao što su Bugarska i Rumunjska".

Kuprešak je posebno istaknuo partnerstvo Hrvatske i Srbije na europskim temeljima.

Ravnatelj sektora graditeljstva Hrvatske gospodarske komore (HGK) Rudolf Rom rekao je kako je zapostavljanje stranih tržišta za građevinare veliki problem jer vratiti se na strana tržišta uvijek je dugotrajan i mukotrpan posao.

Ocijenio je kako postoje velike mogućnosti suradnje kroz ujedinjavanje, povezivanje i pomoć države kako bi građevinske tvrtke iz Hrvatske i Srbije napravile iskorak prema stranim tržištima, te napomenuo kako je trenutna situacija na sjeveru Afrike, odnosno u Libiji i Alžiru teška, ali i da velike mogućnosti za zajednički nastup postoje u zemljama bivšeg SSSR-a.

Tajnik Udruge za građevinarstvo PKS-a Goran Rodić naveo je mogućnost da građevinske tvrtke iz Srbije i Hrvatske zajedno sudjeluju u kapitalnim projektima, primjerice u Alžiru, čija se ulaganja u infrastrukturne projekte procjenjuju na 100 milijarda dolara, u Libiji na 50 milijarda, Iranu 70, u republikama bivšega Sovjetskog Saveza i Rusiji na više od 100 milijarda dolara.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju u građevinarstvu u dvjema zemljama, pri čemu je rečeno da je u Srbiji registirano više od 11.200 građevinskih tvrtaka sa 120 tisuća zaposlenih, da je građevinarstvo u posljednje dvije godine u toj zemlji zabilježilo pad za 70 posto, kao i da je u Hrvatskoj je u istom razdoblju u građevinarstvu posao izgubilo 20 tisuća ljudi.

(Hina) xdas ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙