FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: Moguć skori dogovor o uspostavi vlasti u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 21. veljače 2011. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da bi se dogovor oko uspostave vlasti u BiH mogao postići u sljedeća dva tjedna, a svoj optimizam utemeljio je na "korektnijem ozračju" u razgovorima koje je imao posljednjih dana i potrebi da se na realnim osnovama deblokira ovaj proces.

"Vjerujem da ćemo se u roku od dva tjedna uspjeti dogovoriti oko uspostave vlasti kako bi izbjegli sve zamke mogućih blokada. Svi shvaćamo da moramo uvažavati potrebu za kompromisom, ali i da nitko ne bude gubitnik u cijelome procesu. Moraju se uvažavati legitimni predstavnici sva tri naroda", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako je posljednjih dana imao brojne susrete s više političara, ne navodeći pojedinačno s kojima, te je ustvrdio da se time stvara "korektnije ozračje za razgovore" jer se shvatilo kako su od izbora izgubljena četiri i pol mjeseca bez ikakva rezultata.

Prema njegovim riječima, domaći političari će stranim diplomatima, zamjeniku američke državne tajnice Thomasu Countrymanu i direktoru regionalnih odjela u europskoj diplomatskoj službi za područje zapadnog Balkana, istočno susjedstvo i Rusiju Miroslavu Lajčaku, koji ovaj tjedan dolaze u BiH, izraziti spremnost za dogovor kako bi SAD i EU mogli pomoći BiH.

Čović je dodao da je u slučaju političkog dogovora, vlast u županijama, Federaciji BiH i državi realno uspostaviti tek za više od mjesec dana zbog složenih mehanizama popune gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda parlamenata u koje se zastupnici biraju iz županija, odnosno entiteta.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je kako je njegova stranka spremna na kompromis.

"Kompromis je moguć o svim pitanjima osim o tome da se dovodi u pitanje opstanak BiH, njezin euroatlantski put te jednakopravnost triju naroda. Svi koji ove stvari stavljaju pod znak pitanja nisu dobrodošli", rekao je Čović.

Objasnio je pri tome da je najveće hrvatske stranke nemoguće izbaciti iz vlasti te da neće uspjeti pokušaji da se podijele dva HDZ-a koji su potpisali zajednički sporazum.

Vlade u Federaciji BiH i u državi nisu uspostavljene čak četiri i pol mjeseci nakon izbora. SDP BiH, koji je pojedinačno dobio najviše glasova, nastoji uspostaviti vlast s potpisnicima zajedničke platforme, strankama SDA, HSP i Narodnom strankom Radom za Boljitak. S druge strane, dva HDZ-a u BiH, koji su dobili najveći broj glasova Hrvata na izborima, inzistiraju da u vlasti budu stranke koje su dobile najveću potporu unutar svakog od triju konstitutivnih naroda. U tome ih podupiru i dvije najveće srpske stranke u zemlji, SNSD i SDS.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙